Drie mogelijke oorzaken van tranende ogen(1 minuut lezen)

Drie mogelijke oorzaken van tranende ogen(1 minuut lezen)

8 november 2022 0 Door Nieuwskrant

Er zijn veel mensen die last hebben van tranende ogen, vaak gepaard met jeuk en irritatie. de oorzaak is vaak ver te zoeken. Vermoeidheid, een allergie of iets anders? Dit kunnen de mogelijke oorzaken zijn.

1. Droge ogen
Droge ogen zijn vaak de oorzaak van tranende ogen. De traanklieren doen hun best om de droge ogen te hydrateren, daardoor maken ze veel traanvocht aan. Dat resulteert in meer tranen in de ogen normaal.
De traanfilm in het oog kan door hormonale afwijkingen beschadigt raken, maar ook door ouderdom. Hierdoor worden de ogen sneller droog waardoor je ook meer traanvocht gaat produceren.

2. Allergieën
In de lente kun je hier veel last van krijgen, vooral mensen die last van hooikoorts hebben. De allergenen die in de ogen komen wekken een afweerreactie op om ze uit te drijven. Daardoor maak je extra traanvocht aan. Andere allergieën zijn huidschilfers van dieren, huisstofmijt en cosmetica.

3. Irritatie van de ogen
Soms kun je uit het niets last hebben van extra tranen in de ogen. Dat kan een irritatie zijn zoals een wimper of zandkorrel in de ogen. Een ooginfectie kan ook op de loer liggen. Maak de ogen goed schoon met lauwwarm water. Mocht het probleem zich niet verbeteren, ga dan langs de huisarts.