Zijn zonnepanelen nog voordelig? Regeling lijkt te stoppen!

zonnejpg

Het lijkt steeds minder interessant te worden om zonnepanelen te kopen. Er worden niet alleen terugleverkosten ingevoerd door een groeiend aantal energieleveranciers, maar ook de salderingsregeling lijkt te verdwijnen. Is het nog slim om te investeren in zonnepanelen?

Zonnepanelen vangen zonne-energie op en zetten dit om in elektriciteit via fotovoltaïsche cellen van silicium.

Als er licht op de cellen valt, ontstaat er een stroom tussen de lagen van het materiaal. Toch brengen steeds meer energieleveranciers extra kosten in rekening voor zonnepanelen, zoals terugleverkosten en hogere tarieven.

Vandebron was vorig jaar de eerste leverancier die terugleverkosten introduceerde, gevolgd door Eneco, Essent en Vattenfall. Naar verwachting zullen uiteindelijk alle leveranciers dit voorbeeld volgen.

Door de extra kosten is de terugverdientijd van zonnepanelen voor een gemiddeld huishouden gestegen naar meer dan tien jaar, volgens energievergelijker Keuze.nl.

Radar meldt een terugverdientijd van ongeveer tien jaar

De gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste mobiele telefoon krijgen is nu acht jaar, wat eerder tussen de vijf en zes jaar lag.


Een mogelijke zorg is het aanstaande einde van de salderingsregeling per 1 januari 2027, zoals vermeld in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB.


De salderingsregeling stelt consumenten met zonnepanelen in staat om overtollige stroom op zonnige dagen te verrekenen met hun verbruik op andere dagen.


Vanwege onduidelijkheid over de opvolgende regeling is onzeker hoeveel invloed dit zal hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen.


Koen Kuijper van energievergelijk.nl adviseert consumenten om het aankopen van nieuwe zonnepanelen nog even uit te stellen.


“Ik zou op dit moment de investering nog even uitstellen, totdat er meer duidelijkheid komt,” zegt hij tegen Radar.


Kuijper benadrukt het effect van terugverdientijd: “Bij een donker scenario, met een lage stroomprijs en een beperkte vergoeding van de leverancier, kan de terugverdientijd oplopen naar 16 tot 19 jaar.”


1. Deze ontwikkeling maakt de aanschaf steeds minder interessant!
2. Het zal twijfelaars nog meer aan het denken zetten.
3. Dit zijn belangrijke overwegingen.
4. Het lijkt waarschijnlijk dat alle leveranciers deze stap zullen zetten.
5. Zo verliest het langzaam zijn aantrekkingskracht.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven