Hoe herken je een narcist: Veelvoorkomende signalen voor narcistisch gedrag!

nar 1jpg

De term ‘narcisme’ wordt regelmatig informeel gebruikt, maar de realiteit erachter is complex. Het ontdekken van narcistische eigenschappen bij een vriend of partner kan een uitdaging vormen.

Narcisten tonen zich op verschillende manieren; sommigen zijn zeer openlijk in hun gedrag, terwijl anderen subtieler te werk gaan. Juist deze meer subtiele narcisten kunnen schadelijk zijn voor je zelfvertrouwen.

Zelfverzekerdheid is een kenmerk van een narcist. Ze zijn geïnteresseerd in confrontaties en streven altijd naar hun eigen gelijk.

Ze zijn koppig en tonen weinig luisterbereidheid naar anderen, omdat ze zichzelf als het middelpunt van de wereld beschouwen. Opvallend is dat een narcist vaak situaties uitlokt die tot ruzies leiden.

Dit gedrag kan een aanwijzing zijn dat je te maken hebt met een narcist, zelfs wanneer je geen conflict wilt. Een narcist ziet zichzelf als superieur aan anderen, en dus ook aan jou.

Tijdens een ruzie zijn de kwetsende opmerkingen, zoals: “Zonder mij ben je niks!”, indicatief voor een narcistische persoonlijkheid. Dit soort uitspraken laten zien dat een narcist voornamelijk met zichzelf bezig is.

De bewondering van narcisten wordt vaak gevoed door bepaalde gedragingen die zij vertonen tijdens een conflict. Zo hebben narcisten de neiging om verantwoordelijkheid te ontlopen en anderen de schuld te geven, en zullen ze zelden toegeven dat ze fouten maken. Daarnaast zijn ze bedreven in manipulatie, waarbij ze trachten je gevoelens en gedachten te beïnvloeden om twijfel te zaaien. Soms nemen narcisten de slachtofferrol aan, zelfs als dat ongegrond is, om medelijden op te wekken en je onterecht schuldig te laten voelen. Bovendien kenmerken narcisten zich door een arrogante houding, met een overdreven gevoel van eigenwaarde en superioriteit ten opzichte van anderen.


Een manier waarop een narcist zich kan uiten, is door signalen van ontoereikendheid te benadrukken. Dit kan bedoeld zijn om persoonlijke onzekerheden te verbergen en niet vanuit oprechte intenties.


Het is van belang om deze gedragingen te herkennen, zodat je jezelf kunt beschermen tegen potentieel schadelijk gedrag van een narcist.


1. Dit zijn tekenen dat je met een narcist te maken hebt.
2. De realiteit is allesbehalve eenvoudig.
3. Veel mensen zullen dit helaas herkennen…
4. Deze gedragingen horen typisch bij een narcist.
5. Een narcist herken je aan deze gedragingen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven