Aardappelen worden erg duur: ‘door verschillende redenen’

pat 1jpg

De afgelopen weken heeft aanhoudende regenval niet alleen dagelijkse routines en vakanties verstoord, maar ook ernstige gevolgen gehad voor aardappelboeren.

Volgens Herman Abbink, een aardappelboer uit Vriezenveen, zijn de aardappelen dit seizoen historisch duur geworden als gevolg van de extreme weersomstandigheden.

Abbink en zijn collega Henk Leusink uit Deurningen, beide ervaren aardappelboeren, hebben al jarenlang te maken met grillige weersomstandigheden.

Vorig jaar werden ze geconfronteerd met exceptionele droogte, en nu hebben de aanhoudende regenval en overstromingen hun land vernield.

“We hebben een zeer uitdagend aardappeljaar voor de boeg,” zegt Henk Leusink. “Bijna 30 procent van de oogst is al verloren gegaan doordat de aardappelen in de grond zijn gaan rotten.”

Dit voorjaar was veel te nat voor aardappelteelt. “Veel percelen staan onder water,” aldus Herman Abbink.


Volgens een expert is het wijdverspreide probleem niet beperkt tot alleen Nederlandse boeren, maar treft ook boeren in België, Duitsland en Frankrijk, waardoor onderlinge steun niet mogelijk is.


Er was dit jaar een vertraging in het poten van aardappelen vanwege de aanhoudende regen. Normaal gesproken gebeurt dit tussen eind maart en begin april, maar dit jaar moesten boeren wachten tot juni.


Een deskundige merkt op dat dit tijdstip van poten veel te laat is. Hierdoor ontstaat een tekort omdat de oude oogst bijna is opgebruikt en de nieuwe nog niet klaar is, wat de prijzen omhoog drijft.


Volgens Abbink is de oogst kleiner en zijn niet alle aardappelen van goede kwaliteit, wat resulteert in historisch hoge prijzen voor aardappelen.


Zowel aardappelen als aardappelproducten, zoals friet en aardappelschijfjes, ervaren een stijging in prijs. Henk Leusink zegt hierover:


Volgens een bron,


“Aanbiederquote,”


Vervolgens werd vermeld dat,


De bron concludeerde:


Een andere quote luidde:


Aardappelen zijn een belangrijk onderdeel van veel maaltijden en hebben verschillende toepassingen in de keuken.

De algehele kosten van levensonderhoud zullen verder stijgen door de toenemende prijzen van deze producten.

In de nabije toekomst kunt u zich voorbereiden op hogere kosten voor uw favoriete frietjes en aardappelschijfjes.

1. Een van de oorzaken van de aanhoudende regenval
2. Voor een lekker frietje zullen we aanzienlijk meer moeten betalen!
3. Aardappelliefhebbers krijgen slecht nieuws.
4. De oorzaken worden toegelicht door deze aardappelboeren.
5. Voor een lekker patatje moeten we diep in de buidel tasten!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven