Wat te doen als je lege fles niet wordt ingenomen

WhatsApp Image 2024 06 20 at 161507jpg

Indien je ooit hebt meegemaakt dat de statiegeldmachine je fles of blik afwijst, kan dit frustrerend zijn.

Wat is dan de beste aanpak? Zomaar weggooien of bewaren voor een nieuwe poging? We geven je advies over hoe om te gaan met niet-geaccepteerd statiegeld.

Meestal zit er statiegeld op drankverpakkingen. Maar het kan voorkomen dat de machines niet meewerken en de verpakking niet aannemen.

Uit een Radar-onderzoek bij grote supermarktketens zoals Jumbo, Albert Heijn, Dirk en Aldi blijkt dat er oplossingen beschikbaar zijn.

Geïnteresseerd in hoe dit opgelost kan worden? Voor dit onderzoek zijn grote supermarkten ondervraagd, die hebben verwezen naar de Stichting Afvalfonds Verpakkingen.

“Volgens het onderzoek moeten verpakkingen met een duidelijk zichtbaar statiegeldlogo en een leesbare barcode in principe altijd worden geaccepteerd.”

Een machine die een fles of blik afkeurt, betekent dat het personeel getraind is om te helpen zodat je alsnog je statiegeld kunt krijgen.

“Als een machine een fles of blik afkeurt, is het personeel getraind om je te helpen zodat je alsnog je statiegeld kunt krijgen.”

Om er zeker van te zijn dat je je statiegeld terugkrijgt, moet je verpakking aan een aantal criteria voldoen:

“Om er zeker van te zijn dat je je statiegeld terugkrijgt, moet je verpakking aan een aantal criteria voldoen:”
  • Een duidelijk zichtbaar statiegeldlogo op de verpakking.
  • Een onbeschadigde barcode.
  • De verpakking moet over het algemeen goed bewaard zijn.
  • Bij voorkeur een dop op flessen.

“Je kunt statiegeldflessen en -blikjes meestal inleveren bij supermarkten en bemande tankstations langs de snelweg.”


In sommige gevallen nemen niet alle verkooppunten deze verpakkingen terug. Bijvoorbeeld bioscopen en kleine winkels zoals budgetstores. Zij ontvangen geen vergoeding en zijn vrijgesteld van deze verplichting.


Er zijn echter vrijwillige inzamelpunten die de verpakkingen overdragen aan de leveranciers. Statiegeld Nederland zorgt ervoor dat zij het statiegeld terugkrijgen, en zij beslissen vervolgens om dit aan de klant terug te geven of aan een goed doel te schenken.


Als de statiegeldmachine weigert je fles of blik te accepteren, zijn er stappen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je je statiegeld niet misloopt.


1. Voor velen herkenbaar: Een fles die niet ingeslikt wordt…
2. Met deze vier dingen moet je wel rekening houden:
3. Op deze manier loop je je statiegeld niet mis!
4. Dit is toch wel handig om te weten!
5. Niet weggooien! Op deze manier loop je je statiegeld niet mis!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven