Bizar maar waar: In deze gemeentes is het verboden om je auto op straat te wassen!

awjpg

Er zijn in Nederland diverse regels die we als burgers dienen te respecteren. Terwijl sommige regels duidelijk zijn, kunnen anderen verbazingwekkend zijn.


In bepaalde gemeenten is het strikt verboden om je auto op je eigen oprit te wassen.


Op een zonnige dag nemen velen een emmer water en een spons om hun auto op te frissen, terwijl ze genieten van muziek.


Het is niet altijd duidelijk of dit wel is toegestaan. Daarom hebben we onderzocht hoe deze regels precies in elkaar zitten.


Volgens de ANWB worden deze regels niet landelijk vastgesteld omdat de straten onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten vallen.


Niet alle gemeenten hanteren dezelfde regels, zoals eerder gebleken is bij stoepkrijten. Dus, niet in elke gemeente mag je je auto op je oprit of op straat wassen.


Als je wilt weten of dit wel of niet mag in jouw woonplaats, raadpleeg dan de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van je gemeente, te vinden op hun website.


Waarom zou een gemeente het wassen van een auto op straat verbieden? Het vuil van je auto, samen met schoonmaakmiddelen, komt in het riool terecht, wat schadelijk is voor het milieu.


Sommige gemeenten hebben aparte riolen. Het afvalwater van huizen en bedrijven gaat naar een zuiveringsinstallatie via het riool, terwijl regenwater dat via afvoerputten op straat belandt, in het grond- of oppervlaktewater terechtkomt. Als je je auto wast, komt dit water ongefilterd in de natuur.


Dit is milieuvervuilend en daarom leggen gemeenten met een verbod op het wassen van auto’s op straat vaak hoge boetes op.


Het maakt niet uit of je je auto op je oprit of op straat wast. In gemeenten waar auto’s wassen verboden is, kun je een boete krijgen van maar liefst 440 euro.


auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven