Minder vraag naar vegan foodtrucks op festivals: Mensen willen vlees!

ftr 1jpg

Recentelijk lijkt de interesse in vegan foodtrucks op Nederlandse festivals af te nemen.

Wat voorheen een spannend alternatief was voor festivalbezoekers, wordt nu vaak overgeslagen ten gunste van traditionele vleesgerechten.

Met name op evenementen zoals de Zwarte Cross is dit verschijnsel opvallend. Ondanks lange rijen bij andere eetkraampjes, blijft de vegan-kraam opvallend rustig.

Er zijn diverse redenen die deze afname in populariteit van vegan opties kunnen verklaren. Een belangrijke factor is de culturele verbondenheid van festivals zoals de Zwarte Cross met een sfeer waar bier en vlees centraal staan.

Deze observaties worden bevestigd op sociale media, waar festivalgangers foto’s delen van lege vegan kraampjes naast overvolle vleesstands.

Verkoper Jorik van de Vegan Republiq constateert dat, hoewel er wel vegetariërs aanwezig zijn, het merendeel van de festivalbezoekers verlangt naar vlees.

In het geval van de Zwarte Cross lijkt het erop dat bezoekers vasthouden aan traditionele eetgewoonten en minder openstaan voor vegan alternatieven.

Mogelijk ontbreekt het hier aan bewustzijn over voedzame en smaakvolle aspecten van vegan voeding.

Echter, op evenementen zoals Down the Rabbit Hole is er een aanzienlijk aanbod van vegetarisch of veganistisch voedsel.

De suggestie is dat de context van een festival invloed heeft op de eetkeuzes van bezoekers. Festivals met een alternatieve of milieubewuste uitstraling trekken waarschijnlijk een publiek aan dat meer geïnteresseerd is in vegan opties.

Voor verkopers zoals Jorik is het een uitdaging om festivalgangers te overtuigen van de voordelen van vegan eten.

Ondanks dat zijn vegan pokebowls met saté of paddenstoelen zowel voedzaam als smaakvol zijn, blijft de populariteit laag.


Er worden nog steeds hardnekkige misvattingen over vegan eten verspreid, zoals de gedachte dat vegetarisch voedsel niet vullend is of minder smakelijk dan vleesgerechten.


Vegan foodtrucks kunnen hun strategieën aanpassen om deze trend om te keren, onder andere door bewustwording te creëren over de voordelen van vegan eten. Dit kan worden gedaan door proeverijen, kookdemonstraties en informatieve displays bij de kraam op te zetten.


Effectieve marketingcampagnes kunnen bijdragen aan het veranderen van de perceptie rondom vegan eten, bijvoorbeeld door samen te werken met influencers en social media campagnes op te zetten.


Om de overgang naar vegan eten te vergemakkelijken, kan het aanbieden van hybride opties, zoals vleesvervangers die op populaire vleesgerechten lijken, een goede stap zijn.


Een slimme plaatsing van de kraam op drukbezochte locaties kan de zichtbaarheid vergroten en impulsaankopen aanmoedigen.


De afnemende populariteit van vegan foodtrucks op festivals zoals de Zwarte Cross kan worden gezien als een brede culturele voorkeur voor traditionele eetgewoonten.


Door deze ontwikkeling ontstaan er mogelijkheden voor vegan verkopers om op een originele manier hun assortiment aantrekkelijker te presenteren.


Met innovatieve benaderingen kunnen vegan foodtrucks niet alleen overleven, maar ook gedijen in de gevarieerde en levendige festivalomgeving van Nederland.


1. Dit kan te maken hebben met hardnekkige misvattingen over vegan eten.
2. Vele mensen houden zich vast aan traditionele eetgewoonten..
3. Het merendeel van festivalgangers wil gewoon vlees eten:
4. Bij de vegan trucks is het vaak ontzettend rustig:
5. De populariteit lijkt de laatste tijd drastisch af te nemen.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven