Oude vrouw (82) voelt zich alleen: ‘Mijn kinderen zijn te druk om langs te komen’

ov 1jpg

In een knus huisje aan de rand van het dorp verblijft Aagje, een levendige dame van 82 jaar. Altijd zijn haar grijze haren keurig opgestoken en stralen haar ogen nog dezelfde vitaliteit uit als in haar jongere jaren.

Achter die sprankelende ogen schuilt echter een diepgeworteld gevoel van eenzaamheid. “Mijn kinderen hebben het te druk, ze komen nooit meer langs,” deelt Aagje met een droeve glimlach.

Met een trillende stem vertelt ze over haar kinderen. “Ik begrijp het wel, hoor. Ze hebben allemaal hun eigen leven, werk en gezinnen. Desondanks doet het pijn.”

Aagje heeft drie kinderen: Karin, Mark en Lisette. Karin, de oudste, is een succesvolle advocaat in Amsterdam. Mark werkt als IT-specialist en reist de hele wereld over voor zijn werk.

Lisette, de jongste, heeft drie kleine kinderen en een drukke baan als verpleegkundige. “Vroeger waren we zo hecht,” herinnert Aagje zich.

“Karin en ik bakten altijd samen koekjes. Mark hielp me in de tuin, en Lisette zat altijd op schoot en wilde verhaaltjes horen.”

Er lijkt echter veel tijd verstreken te zijn. “Karin belt me soms, maar dat is altijd snel en kort. Mark stuurt wel eens een berichtje vanuit het buitenland.”

”Lisette komt nog het vaakst langs, maar ook zij heeft het erg druk met haar werk en de kinderen. Ze moeten naar sport, school en vriendjes,” deelt Aagje terwijl ze naar een foto van haar gezin op de schouw kijkt.

In haar woonkamer hangen foto’s van vrolijke momenten: vakanties, verjaardagen en feestdagen. “Dit was op Karin’s dertigste verjaardag,” wijst Aagje naar een foto.

“We hadden een groot feest in de tuin. Iedereen was er, zelfs de buren. Nu is het huis zo stil.” Voor Aagje lijken de dagen steeds langer te duren.

“Ik probeer mezelf bezig te houden. Ik lees veel, doe mee aan activiteiten in het buurthuis en heb een klein moestuintje. Maar toch is het anders. Het huis voelt zo stil zonder hun gelach en gesprekken.” Ze zucht diep. “Ik mis hen zo.”

Aagje heeft geprobeerd haar gevoel van eenzaamheid met hen te delen. “Ik heb tegen Karin gezegd

Altijd als ik haar mis, zegt ze dat ze zo druk is. Ik wil niet tot last zijn, begrijp je?”

“Maar soms voel ik me zo vergeten,” zegt Aagje terwijl ze een traan wegveegt. “Ik hou van mijn kinderen, maar ik wou dat ze begrepen hoeveel hun aanwezigheid voor me betekent.”

Zij deelt een herinnering van enkele maanden geleden toen Lisette met haar kinderen op bezoek kwam op een zondagmiddag.

“Het was een chaos, maar een heerlijke chaos. De kinderen renden rond in de tuin, en we hebben samen geluncht. Dat soort dagen zijn goud waard voor mij. Maar ze zijn zo zeldzaam geworden.”

Ondanks haar inspanningen om actief en betrokken te blijven, voelt Aagje zich vaak eenzaam. “In de laatste jaren heb ik vrienden verloren, dat hoort er nu eenmaal bij op mijn leeftijd. Maar het is moeilijk om nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen te sluiten als je ouder bent.”

Aagje zoekt steun bij haar buurvrouw, Marjan, die in dezelfde situatie verkeert. “We drinken elke woensdagmiddag samen koffie.”

Uit een gesprek met Marjan blijkt dat ze begrip heeft voor de eenzaamheid die Aagje voelt. Marjan deelt: “Haar kinderen wonen ook ver weg. We steunen elkaar, en dat helpt.”

Aagje blijft desondanks hoopvol. Onlangs heeft ze besloten een brief te schrijven aan haar kinderen om hen te laten weten hoe ze zich voelt. Ze deelt: “Ik wil niet klagen,” en vervolgt zachtjes, “maar ik wil dat ze weten hoe ik me voel.”

In de brief beschrijft ze hoe erg ze het gezelschap van haar kinderen mist en hoe de kleine momenten van samenzijn haar dagen verlichten.

“Ik schreef over onze mooie herinneringen en hoeveel ze voor me betekenen. Misschien realiseren ze zich dan hoe belangrijk die momenten voor mij zijn.”

Na het sluiten van de deur van haar huisje, wandelt Aagje naar haar tuin waar de bloemen prachtig bloeien. “De tuin brengt me rust,” zegt ze glimlachend. “Het is alsof de bloemen me gezelschap houden.”

Tussen de bloemen lijkt Aagje al haar zorgen even te vergeten. Ze besluit: “Eenzaamheid is moeilijk, maar zolang er hoop is, blijf ik geloven dat mijn kinderen de weg terug naar huis vinden.”

1. Naar eigen zeggen voelt ze zich soms zo vergeten:
2. Ondanks dat ze het allemaal begrijpt, doet het haar toch pijn:
3. De tijden van de kinderen op bezoek lijken lang vervlogen…
4. De dagen duren lang voor deze moeder/oma…
5. Naar eigen zeggen voelt ze zich soms zo vergeten en eenzaam:

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven