Supermarkten veranderen aanbod: minder vlees te koop!

vlees 1jpg

Diverse Nederlandse supermarktketens kondigen aan dat zij hun assortiment drastisch zullen wijzigen met meer aandacht voor plantaardige producten. Dit geldt onder andere voor Picnic en Spar.

Deze strategische verandering maakt deel uit van een bredere trend waarbij minstens de helft van alle eiwitten in hun schappen van plantaardige oorsprong zal zijn vanaf volgend jaar. Hun doel is om tegen 2030 dit percentage te verhogen naar minstens 60 procent.

Deze koerswijziging is het resultaat van een campagne van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, die ruim een jaar geleden van start is gegaan.

Met als doel om supermarkten aan te sporen om meer plantaardige eiwitten te presenteren als onderdeel van een bredere beweging naar duurzamere voedselkeuzes, heeft Wakker Dier deze campagne gelanceerd.

Naast Picnic en Spar hebben ook grote supermarktketens zoals Albert Heijn en Jumbo zich aangesloten bij deze beweging. Samen zijn zij goed voor meer dan 90 procent van de Nederlandse supermarktbranche.

Er wordt benadrukt dat momenteel alleen Vomar niet participeert in het initiatief, al kan deze situatie nog wijzigen.

Wakker Dier neemt de tijd om hun positie en de verkoopcijfers van veganistische artikelen grondig te evalueren voordat zij definitief besluiten of ze zich bij het project aansluiten.

De veranderingen in de supermarktsector weerspiegelen de groeiende vraag van klanten naar betere voedingskeuzes die gezond en duurzaam zijn.

Het doel om meer veganistische proteïnen in de schappen te hebben, is niet alleen een antwoord op de vraag van het publiek, maar ook een stap naar het verminderen van de milieu-impact van voedselproductie.


1. Twee ketens zetten in op meer plantaardige producten.
2. Een initiatief van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier resulteert hierin.
3. Ook deze grote ketens verminderen de hoeveelheid vlees in hun aanbod.
4. Meerdere ketens passen hun assortiment aanzienlijk aan.
5. Minder vlees en meer plantaardige opties in het assortiment.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven