Waarom chips minder lekker is: ‘Niet eerlijk dat ze dit niet vertelden’

chips 1jpg

Er is een algemeen gevoel onder veel mensen dat chips de afgelopen tijd niet meer dezelfde smaak hebben als voorheen. Bekende snacks zoals Hamka’s, Doritos en Pombears lijken allemaal subtiele veranderingen te hebben ondergaan die de smaak hebben beïnvloed.

Maar wat is hier de reden voor? In een video op TikTok geeft De Snackspert, een bekende expert op snackgebied in Nederland, hier antwoord op.

“Eindelijk heb ik ontdekt wat er aan de hand is met de chips,” zo begint Eke Bosman, beter bekend als de Snackspert.

In zijn video legt hij uit waarom volgens hem veel chips minder smaakvol zijn geworden. De reden? De hoeveelheid zout die fabrikanten tegenwoordig gebruiken in hun chips.

Bosman verwijst naar de website van chipsfabrikant Lay’s, waar dit probleem wordt toegelicht. Fabrikanten hebben de hoeveelheid zout in hun producten aanzienlijk verminderd.

Eerder hebben we al uitgelegd waarom het moeilijk kan zijn om te stoppen na een paar chipjes. Wellicht heb je opgemerkt dat de chips nu minder zoutig smaken, en dat is precies juist.

De Snackspert heeft zich geuit over zijn gevoelens met betrekking tot de verandering in smaak bij verschillende snacks. Hij legt uit dat er een specifieke reden voor is.

Volgens de website van Lay’s wordt een te hoge zoutinname genoteerd en wordt er actie ondernomen om dit te verminderen. “Wij voelen ons verplicht om hier aan bij te dragen,” aldus de Snackspert.

“In 2024 zal ons zoutgehalte nogmaals met minstens 25 procent worden verminderd in vergelijking met andere aardappelchips, terwijl de vertrouwde smaak behouden blijft,” verklaart Lay’s.

Er is scepticisme geuit over de mogelijkheid om de smaak intact te houden na de zoutverlaging, zoals te horen is. “Ik begrijp het niet,” zegt Bosman.

Deze wijziging zal van toepassing zijn op alle chipmerken die onder moederbedrijf PepsiCo vallen, waaronder Doritos, Lay’s, Cheetos en zelfs Popworks.

“Het is teleurstellend dat de chips minder lekker zijn. Ik vind het jammer dat dit niet eerlijk is verteld.”


“Zet het gewoon op de verpakking. Niet ‘nieuwe receptuur’, maar zeg gewoon dat er minder zout in zit, omdat we willen dat jullie gezonder gaan leven,” aldus de Snackspert.

@snackspert

Ik denk het antwoord te hebben 😅

♬ origineel geluid – snackspert

1. Waarom zetten ze dit niet gewoon op de verpakkingen?
2. Viel mij ook al op dat de smaak anders is, snap nu wel waarom!
3. Ontzettend jammer dat het niet gewoon eerlijk vermeld wordt.
4. Op deze manier worden we dus allemaal voor de gek gehouden.
5. Nu snap ik waarom chips wat flauwer smaakt!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven