Veel mensen weten het antwoord niet: “Smaakt het beter om frietjes met ketchup of met mayonaise te eten?”

patatpng

Op het eerste gezicht lijkt ketchup gezonder dan mayonaise doordat het gemaakt is van tomaten, die bekend staan om hun gezonde eigenschappen, en vetvrij is.

De vraag die velen zich stellen is echter: is ketchup daadwerkelijk gezonder dan mayonaise? Wat is de betere keuze voor frietjes, ketchup of mayonaise?

Mayonaise bestaat hoofdzakelijk uit olie, terwijl tomatenpuree de basis vormt voor ketchup. Een eetlepel mayonaise bevat al gauw 100 kilocalorieën, terwijl eenzelfde hoeveelheid ketchup slechts ongeveer 15 calorieën bevat.

Als we puur naar het aantal calorieën kijken, lijkt ketchup de gezondere optie te zijn. Maar de samenstelling van de ingrediënten vertelt een ander verhaal.

Ketchup bevat namelijk een aanzienlijke hoeveelheid suiker, een ingrediënt dat in mayonaise niet voorkomt. In een eetlepel ketchup zit ongeveer één suikerklontje, wat niet gunstig is voor mensen die hun suikerinname willen verminderen.

Aan de andere kant is mayonaise niet zo gezond vanwege het hoge vetgehalte. Mayonaise bestaat voor maar liefst 70 procent uit vet, wat aanzienlijk is.

Mayonaise kan per eetlepel gemakkelijk 10 gram vet bevatten, terwijl ketchup volledig vetvrij is.

Vetten zijn echter niet automatisch ongezond, omdat ze langzaam worden afgebroken en kunnen bijdragen aan een langdurig verzadigd gevoel.

Dit zou kunnen betekenen dat je minder geneigd bent om te veel mayonaise te gebruiken in vergelijking met ketchup.

Al met al is het te simpel om te stellen dat ketchup gezonder is dan mayonaise. Hoewel ketchup tomaten bevat, bevat het ook aanzienlijke hoeveelheden suiker. Aan de andere kant betekent de aanwezigheid van veel vet niet per se dat mayonaise gezonder is.

Beide producten zijn niet optimaal voor een gebalanceerd dieet, maar dat betekent niet dat je ze helemaal moet vermijden bij je friet. Geniet dus gerust van je friet met mayonaise of ketchup, maar met mate!

Op het eerste gezicht lijkt ketchup gezonder dan mayonaise. Het wordt namelijk gemaakt van tomaten, die bekend staan om hun…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven