Binnenkort weer vallende sterren: Hier kun je ze zien!

vs 1jpg

Er staat een indrukwekkend aantal ‘vallende sterren’ op het programma voor de komende dagen voor liefhebbers van de nachtelijke hemel.

De Perseïdenzwerm zorgt jaarlijks voor dit schouwspel wanneer de aarde er doorheen beweegt. Jeffrey Bout, sterrenkundige, geeft aan dat het de moeite waard is om wakker te blijven om dit te aanschouwen.

De nacht van maandag op dinsdag belooft een spectaculaire vertoning te worden, met ongeveer 30 meteoren per uur rond middernacht.

Voor degenen die de hele nacht doorzetten, wacht een nog groter spektakel: rond 04.00 uur kunnen ze wel 60 meteoren per uur verwachten. De show belooft adembenemend te zijn.

Locatie is geen zorg in Nederland, aangezien “ze zijn overal te zien”, zoals door deskundige Bout wordt bevestigd.

Het is niet vereist om in een specifieke richting te kijken, maar wel om een geschikte locatie te kiezen:


Volgens de sterrenkundige is het advies: “Hoe donkerder, hoe beter. Bijvoorbeeld een open veld zou ideaal zijn.” Een bos is minder geschikt vanwege mogelijke belemmeringen door bomen, ondanks de duisternis daar.


De weersvoorspellingen zijn gunstig. Er wordt weinig bewolking voorspeld en de maan zal voor middernacht al onder zijn, wat betekent dat er geen verstorend licht zal zijn dat het schouwspel kan verstoren.


Naast het bekijken van meteoren, raadt Bout de sterrenkijkers aan om ook Saturnus te proberen te zien.


Saturnus is momenteel goed waarneembaar aan de nachtelijke hemel. Overigens is de term ‘vallende ster’ enigszins misleidend, aangezien het geen echte sterren zijn.


De ‘vallende sterren’ zijn eigenlijk kleine stukjes ruimtepuin die oplichten wanneer ze onze atmosfeer binnendringen en zo een lichtspoor achterlaten.

Liefhebbers van de nachtelijke hemel kunnen de komende dagen opnieuw genieten van een indrukwekkend aantal ‘vallende sterren’. Dit…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven