Pas op: De Australische spin is al op deze plekken in Nederland gezien!

huisspjpg

Er is recentelijk een officiële melding gemaakt door het EIS Kenniscentrum Insecten dat de Australische huisspin zijn entree heeft gemaakt in Nederland.

Deze spin, oorspronkelijk uit Australië, is de afgelopen tijd op verschillende plaatsen in Nederland opgemerkt.

Bioloog Jinze Noordijk van het kenniscentrum heeft bevestigd dat er meerdere meldingen zijn binnengekomen over deze exotische spin.

Deze ontwikkeling geeft aan dat de soort zich aan het verspreiden is binnen Europa, en de verwachting is dat de spin zich verder zal verspreiden in Nederland.

De eerste meldingen van de Australische huisspin in Nederland kwamen van diverse locaties, waaronder Zevenhoven, een tuincentrum in Almere en een industrieterrein in Uithoorn.

Tijdens afgelopen zomer is er ook een exemplaar gevonden bij een plantenhandelbedrijf in Ede. Deze waarnemingen suggereren dat de spin mogelijk al op meerdere plaatsen in Nederland aanwezig is, zelfs buiten de bekende locaties.

In verschillende landen buiten Europa, zoals de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en delen van Zuid-Amerika, heeft de Australische huisspin zich al succesvol gevestigd.

Sinds 2010 is de eerste waarneming van deze spin in Europa gedaan, en de soort heeft zich snel verspreid naar onder andere het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Met de recente waarnemingen in Nederland lijkt het erop dat de spin zich verder over het land zal verspreiden.

Door zijn kenmerkende tekening op de bovenzijde van het lichaam, die gemiddeld enkele centimeters groot is, is deze spin relatief eenvoudig te herkennen.

Ondanks zijn naam wordt de Australische huisspin vaak aangetroffen in natuurlijke omgevingen zoals struiken of achter boomschors.

Komt regelmatig voor in stedelijke gebieden en past zich goed aan verschillende omgevingen aan, zo blijkt uit waarnemingen.

Er wordt benadrukt dat de Australische huisspin gewoonlijk geen bedreiging vormt voor mensen.

De spin staat niet bekend als agressief en in de meeste gevallen zijn er geen ernstige consequenties na een beet.

Als er gebeten wordt, is het raadzaam om medische hulp te zoeken, vooral bij een allergische reactie.

Volgens het EIS Kenniscentrum Insecten zal de Australische huisspin naar verwachting zich verder verspreiden in Nederland.

Vanwege globalisering en internationale handel kunnen exotische diersoorten gemakkelijker nieuwe gebieden bereiken,”Postzegel huisspin” door lekker-dan.nl

Opvallend is dat de spin al is waargenomen bij een tuincentrum en een plantenhandel, wat aangeeft dat deze paden cruciaal zijn voor de verspreiding van de soort.

Naar verwachting zal de spin voornamelijk zijn habitat zoeken in stedelijke gebieden en nabij locaties met overvloedige begroeiing zoals parken, tuinen en bossen.

Vanwege de milde winters in Nederland en de aanwezigheid van voedselbronnen zoals insecten, kan de verspreiding van de spin de komende jaren versnellen.

Het EIS Kenniscentrum vraagt het publiek om waakzaam te zijn en waarnemingen van de Australische huisspin te melden.

Om een beter inzicht te krijgen in de verspreidingssnelheid van de soort in Nederland en te bepalen welke gebieden extra aandacht vereisen, is het belangrijk om de verspreiding ervan in kaart te brengen.

Indien er waargenomen wordt dat er mogelijk een Australische huisspin aanwezig is, wordt aangeraden om een foto te nemen en deze door te sturen naar het kenniscentrum via verschillende online platforms of apps voor natuurwaarnemingen.

Zulke meldingen zijn van waarde voor wetenschappers om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van exotische soorten, zoals de Australische huisspin, en manieren te ontwikkelen om deze te beheren.

De aanwezigheid van de Australische huisspin in Nederland roept bredere vraagstukken op over de impact van exotische soorten op lokale ecosystemen.

Nieuwe diersoorten kunnen soms de oorspronkelijke soorten verdringen, wat kan leiden tot veranderingen in het ecosysteem door competitie om voedsel of leefgebied.

De concrete invloed van de Australische huisspin op het ecosysteem in Nederland is nog niet volledig bekend, daarom is het van belang om de verspreiding van deze soort nauwlettend te blijven volgen.


Er zal in de aankomende periode onderzoek gedaan worden naar de impact die deze spin mogelijk heeft op de omgeving in Nederland en welke maatregelen mogelijk genomen moeten worden voor het beheer van deze soort.


De recente bevindingen van het EIS Kenniscentrum Insecten tonen aan dat de Australische huisspin officieel gespot is in Nederland. Dit nieuws is tot nu toe…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven