Vanaf volgend jaar belangrijke wijziging: Deze dingen kun je niet meer contant kopen!

po 1jpg

Als je plannen hebt om binnenkort je keuken te vernieuwen of een glanzende nieuwe auto te kopen, staat er een grote verandering te wachten wat betreft de betalingswijze.

Vanaf 2025 zal het gebruik van contant geld voor grote bedragen sterk beperkt worden in Nederland. Dit zal een impact hebben op degenen die gewend zijn om hun aankopen contant te betalen.

In 2025 zullen er significante veranderingen plaatsvinden met betrekking tot grote aankopen. Betalingen van meer dan €3000 in contanten zullen dan niet meer geaccepteerd worden.

Dit betekent dat bij de aanschaf van bijvoorbeeld een auto, een luxe horloge of zelfs een nieuwe keuken, niet langer contant betaald kan worden als het totaalbedrag boven de €3000 ligt.

Deze nieuwe regel is van kracht voor diverse grote aankopen, zoals een high-end wasmachine, een dure televisie of een geluidssysteem.

Voor dit soort aankopen zul je moeten uitwijken naar alternatieve betaalmethoden, zoals pinbetalingen, online betalingen of financieringsopties.

Voor consumenten die gewend zijn grote bedragen contant te betalen zal dit een significante verandering teweegbrengen. Dit komt doordat de overheid strenger wil optreden tegen witwassen.

Het gebruik van grote contante betalingen wordt vaak geassocieerd met het ‘schoonmaken’ van illegaal verkregen geld. Door limieten te stellen aan contante betalingen, probeert de overheid deze praktijk minder aantrekkelijk te maken.

Deze stap van de overheid is een belangrijke ontwikkeling in de strijd tegen financiële criminaliteit, met inachtneming van zowel nationale als Europese maatregelen.

Indien Nederland niet voldoet aan de Europese richtlijnen, kan dit financiële gevolgen hebben, met het risico dat het land tot €600 miljoen aan Europese steun misloopt.

Het is daarom van groot belang om de regels nauwlettend te volgen en alternatieve betaalmethoden te omarmen voor grootschalige aankopen.

Weet jij wat je moet doen als je geld vindt op straat? Het antwoord is verrassend!

Voor de consument betekent dit dat er vanaf nu goed nagedacht moet worden over de betaling van grote aankopen.

Voorheen kon men bijvoorbeeld met contant geld naar de autodealer gaan, maar nu zal een andere manier gekozen moeten worden om het bedrag over te maken.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit zou kunnen gebeuren door middel van een bankoverschrijving, pinbetaling of door gebruik te maken van financieringsmogelijkheden.

Voor bedrijven impliceert deze verandering ook de noodzaak tot aanpassing. Het informeren van klanten over de nieuwe regels en het voorbereiden op nieuwe betaalmethoden is hierbij essentieel.

Dit kan inhouden dat zij extra voorzieningen moeten treffen voor pinbetalingen of wellicht zelfs nieuwe betaalmethoden moeten introduceren om aan de wensen van klanten tegemoet te komen.

Op de lange termijn kan

Een belangrijke stap wordt gezet met deze maatregel naar een meer transparante en veilige financiële omgeving.

Het beperken van het gebruik van contant geld maakt het lastiger voor criminelen om grote sommen illegaal verkregen geld te verbergen, wat bijdraagt aan een eerlijker en rechtvaardigere economie.

Daarnaast kunnen de voordelen van de overgang naar meer elektronische betalingen gunstig zijn voor consumenten. Betalingen verlopen sneller en eenvoudiger, waardoor het risico om grote geldbedragen kwijt te raken of bestolen te worden, wordt verminderd.

Met de digitalisering van betalingen kan ook het bijhouden van uitgaven vereenvoudigd worden, aangezien alle transacties digitaal worden geregistreerd.

Als je van plan bent om binnenkort grote aankopen te doen, is het verstandig om alvast na te denken over de betaalwijze.

Informeer bij je bank over de mogelijkheden voor grote betalingen en onderzoek de diverse financieringsopties. Zo voorkom je verrassingen wanneer de nieuwe regels van kracht worden.


In de zakelijke wereld is het van belang om tijdig de klanten op de hoogte te stellen van aanstaande wijzigingen. Door nu alvast de aanpassingen in je betalingsprocessen door te voeren, zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op de toekomst en dat je klanten moeiteloos hun aankopen kunnen blijven doen.


Overweeg je binnenkort een upgrade voor je keuken of de aanschaf van een glimmende nieuwe auto? Bereid je maar vast voor…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven