Waarom zit de dop vast aan een plastic fles? Wat veel mensen niet weten.

fles 1jpg

Een opvallende verandering is dat de doppen van plastic flessen water, frisdrank en vitaminedrankjes nu vastzitten aan de fles.

Deze aanpassing is handig omdat je zo de dop niet meer kwijtraakt, maar het heeft bij veel consumenten wel voor irritatie gezorgd. Maar waarom is deze verandering doorgevoerd?

Deze maatregel is ingevoerd om zwerfafval te verminderen, met name om te voorkomen dat losse doppen in het milieu belanden.

Producenten van drank hebben hier aanzienlijk in geïnvesteerd, waarbij de hele sector betrokken was bij het uitvoeren van uitgebreide tests.

Sinds 3 juli 2024 is deze wijziging verplicht als onderdeel van het ‘Besluit beheer verpakkingen 2014’, als gevolg van de nieuwe Europese SUP-wetgeving die zwerfafval wil bestrijden.

Deze wet verplicht fabrikanten om doppen te bevestigen aan flessen en verpakkingen voor eenmalig gebruik, met uitzondering van flessen groter dan 3 liter en medische verpakkingen.

Er is een idee achter het concept van deze vaste doppen dat voorkomt dat ze in het milieu belanden, vooral omdat ze schadelijk kunnen zijn voor dieren.

Dieren kunnen deze doppen verwarren met voedsel, wat fatale gevolgen kan hebben. Echter, de vraag blijft of het werkelijk bijdraagt aan het verminderen van zwerfafval.

Volgens de Landelijke Zwerfafvalmonitor 2022 zijn doppen slechts verantwoordelijk voor 6 procent van al het zwerfafval. In tegenstelling hiermee dragen snoeppapiertjes voor 21 procent bij aan het zwerfafval in Nederland.

Op dit moment ontbreekt het bewijs dat vaste doppen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van zwerfafval. Bovendien zijn extra machines nodig om de doppen correct te recyclen, wat extra kosten met zich meebrengt, vooral gezien de huidige stijging van grondstofprijzen.

Deze nieuwe regel heeft veel kritiek ontvangen van consumenten. Mensen met reuma, ouderen en personen met handbeperkingen ervaren moeilijkheden bij het openen van deze flessen.

Zelfs voor de gemiddelde consument kan het een uitdaging zijn; de doppen kunnen

Er zijn momenten dat doppen zo strak vastzitten dat ze bij het openen een rommel veroorzaken.

Een opiniepeiling van Kassa onthult dat sinds de doppen vaster zitten, driekwart van de mensen moeite heeft met het openen en sluiten van flessen.

Mensen met een handbeperking laten vooral hun ontevredenheid blijken. Daarnaast zijn er zorgen over de gevolgen voor de inzamelingsactie van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF), dat doppen inzamelt om de opleiding van geleidehonden te financieren. Vorig jaar bracht deze actie nog 50.000 euro op.

Voor diegenen die echt niet om kunnen gaan met de vastzittende doppen is er een oplossing: je kunt simpelweg de dop eraf trekken. Bijna de helft van de respondenten doet dit al, zo blijkt uit de peiling.

Het is je vast niet ontgaan: de doppen van plastic flesjes water, frisdrank en vitaminewater zitten tegenwoordig vast aan de…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven