Man wil scheiden: ‘Het huwelijk werkt alleen als mijn vrouw haar geloof verandert’

mu 1jpg

Er staat Ahmed een lastige keuze te wachten, aangezien hij en zijn vrouw te maken hebben met een diepgaand conflict over religie dat hun huwelijk onder druk zet.

“Als ze niet tot de islam overgaat, overweeg ik om te scheiden van mijn vrouw,” deelt hij, terwijl hij worstelt met de balans tussen liefde en geloof.

In het verleden leken de verschillen in geloof tussen Ahmed en zijn vrouw geen struikelblok te zijn. Ze vonden een manier om samen te leven, ondanks hun diverse achtergronden.

“Toen ik haar ontmoette, wist ik dat ze de vrouw van mijn dromen was. Ondanks onze verschillen waren we gelukkig,” blikt Ahmed terug.

Ahmed groeide op in een islamitisch gezin, terwijl zijn vrouw geen religieuze opvoeding heeft gehad. In de beginjaren van hun relatie leek dit geen groot obstakel te zijn.

Met de tijd voelde Ahmed zich echter steeds sterker verbonden met zijn geloof en begon hij te verlangen naar een gezinsleven waarin gezamenlijk de islam wordt beleden.

Volgens hem was zijn geloof niet iets wat hij actief had gepland, maar naarmate hij ouder werd, besefte hij steeds meer dat zijn overtuigingen zijn identiteit vormden. Dit groeide uit tot een fundamenteel aspect van wie hij was, vertelt hij.

Ondanks dat zijn vrouw zijn religieuze opvattingen respecteerde, voelde ze geen aandrang om zich bij de islam aan te sluiten, wat tot spanningen leidde vanwege dit verschil tussen hen.

Ahmed benadrukt: “Ik verlang ernaar samen te bidden, te vasten en onze kinderen in het geloof op te voeden. Dat heeft voor mij een grote betekenis gekregen,” deelt hij.

De discussies over geloof begonnen hem steeds meer frustratie te bezorgen. “We hebben uitgebreid gesproken, maar zonder enige oplossing. Ik voel me innerlijk verdeeld,” merkt hij op.

“Aan de ene kant voel ik liefde voor haar, maar aan de andere kant worstel ik met het feit dat we niet dezelfde geloofsweg bewandelen,” overpeinst Ahmed.

Een tweestrijd tussen zijn genegenheid voor zijn vrouw en zijn diepgewortelde geloofsovertuigingen beheerst zijn innerlijke conflict, waarbij ook zijn omgeving een rol speelt.

Ahmed, binnen zijn gemeenschap, ervaart vaak druk om zijn geloof op de eerste plaats te zetten. Hij deelt: “Ik ervaar de druk en hoor vaak dat ik standvastig moet zijn in mijn geloof, zonder compromissen te sluiten.”

Hij erkent: ”Er wordt gezegd dat ons huwelijk alleen kan standhouden als mijn vrouw zich bekeert. Die gedachte raakt me, en ergens begrijp ik wat ze bedoelen.”

Ahmed worstelt met de beslissing om zijn langdurige huwelijk op te geven vanwege de groeiende kloof tussen zijn liefde en geloof.

In de nachten vol slapeloosheid denkt hij diep na over zijn toekomst en probeert hij een weloverwogen besluit te nemen.

Ahmed deelt: “Elke dag dat mijn vrouw niet hetzelfde geloof deelt, voel ik een leegte. Het voelt alsof er iets wezenlijks ontbreekt, en ik vraag me af of ik dit nog langer kan verduren.”

Het is een zware weg van besluitvorming voor hem.De dreiging komt steeds dichterbij. “Ik heb haar proberen te overtuigen, onze relatie proberen te redden.”

”Maar ik kan niet langer leven met deze kloof tussen ons. Als ze zich niet bekeert, zie ik geen andere oplossing dan scheiden.”

1. Hij kan het niet aan als zijn vrouw niet tot de islam overgaat.
2. Hij kan niet omgaan met hun verschillende geloofspaden.
3. In het begin was het geen probleem, maar nu wel…
4. Hij verlangt naar een gezin dat samen de islam praktiseert.
5. Een echtscheiding zal volgen als zijn vrouw geen bekering ondergaat.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven