Weinig mensen weten: Dit is waarom de dop aan de plastic fles vastzit!

fles 1jpg

Veranderingen zijn merkbaar in de doppen van plastic flessen voor water, frisdrank en vitaminewater, aangezien ze nu vastzitten aan de fles.

Deze aanpassing zorgt ervoor dat de dop niet kwijtraakt, maar veel consumenten ervaren hier irritatie door. Echter, de reden achter deze verandering is interessant.

Deze maatregel is genomen om zwerfafval te verminderen, in het bijzonder om te voorkomen dat losse doppen in de natuur belanden.

Er is aanzienlijk geïnvesteerd door drankproducenten, waarbij de hele branche betrokken was bij het uitvoeren van uitgebreide tests.

Sinds 3 juli 2024 is deze verandering verplicht gesteld als onderdeel van het ‘Besluit beheer verpakkingen 2014’. Dit komt voort uit de nieuwe Europese SUP-wetgeving die zwerfafval wil verminderen.

Volgens deze wet moeten fabrikanten doppen bevestigen aan flessen en verpakkingen voor eenmalig gebruik, met uitzondering van flessen groter dan 3 liter en medische verpakkingen.


In een poging om te voorkomen dat doppen als zwerfafval eindigen en dieren schaden, worden vaste doppen geïntroduceerd.


Dieren lopen het risico doppen als voedsel aan te zien, met mogelijk fatale gevolgen. Maar de effectiviteit van deze aanpak in het verminderen van zwerfafval wordt betwist.


Statistieken tonen aan dat doppen slechts 6 procent van het totale zwerfafval uitmaken, terwijl snoeppapiertjes goed zijn voor 21 procent van het afval in Nederland.


Er is nog geen overtuigend bewijs dat de nieuwe doppen aanzienlijk bijdragen aan afvalvermindering. Bovendien brengt het recyclen van deze doppen extra kosten met zich mee, vooral gezien de stijgende grondstofprijzen.


Consumenten, waaronder reumapatiënten, ouderen en mensen met een handbeperking, ervaren moeilijkheden bij het openen van deze doppen. Dit heeft geleid tot kritiek op de nieuwe regelgeving.


Zelfs voor gewone consumenten kan het een uitdaging zijn; de doppen kunnen soms zo vastzitten dat het openen een rommeltje wordt.

Er zijn bevindingen die aantonen dat het moeilijker is geworden voor mensen om flessen te openen en te sluiten sinds de doppen vastzitten.

Mensen met een handbeperking uiten vooral kritiek op dit probleem. Ook zijn er zorgen over de impact op de inzamelactie van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF), dat doppen verzamelt om de opleiding van geleidehonden te financieren. Vorig jaar genereerde deze campagne nog een bedrag van 50.000 euro.

Voor diegenen die echt niet weten om te gaan met de vaste doppen, is er een oplossing: je kunt de dop eraf trekken. Bijna de helft van de mensen doet dit al volgens de enquête.

1. Heel veel mensen blijkbaar niet op de hoogte zijn van dit!
2. Vraagje: wist jij dit al?!
3. Sommige mensen zijn hier dus niet van op de hoogte!
4. Dit is dus het concept achter deze vervelende vaste doppen!
5. Veel mensen schijnen nog niet te weten dat dit mogelijk is!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven