Grote supermarkten kiezen voor minder vlees in de winkels!

vlk 1jpg

In een opvallende ontwikkeling kondigen verschillende Nederlandse supermarktketens aan dat ze hun aanbod drastisch zullen veranderen door meer nadruk te leggen op plantaardige producten. Dit besluit is genomen door onder andere Picnic en Spar.

Deze ingrijpende verandering maakt deel uit van een bredere beweging die tot doel heeft dat minimaal de helft van alle eiwitten in de schappen van deze supermarkten van plantaardige oorsprong zal zijn vanaf volgend jaar. Hun doel is om dit percentage tegen 2030 te verhogen naar minstens 60 procent.

Deze verandering is het resultaat van een campagne die ruim een jaar geleden is gestart door dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.

De missie van Wakker Dier is om supermarkten aan te moedigen om meer plantaardige eiwitten aan te bieden als onderdeel van een bredere beweging naar duurzamere voedselkeuzes.

Naast Picnic en Spar hebben ook grote supermarktketens zoals Albert Heijn en Jumbo zich aangesloten bij deze beweging. Samen bedienen zij meer dan 90 procent van de Nederlandse markt.

Er wordt momenteel overwogen door Vomar, als laatste grote supermarktketen, om zich aan te sluiten bij deze campagne. Dit zou een verandering kunnen betekenen.

Naar verluidt bevindt Wakker Dier zich nog in de fase van het analyseren van hun huidige marktpositie en de verkoopcijfers van plantaardige producten vóór ze een definitieve aansluitingsbeslissing nemen omtrent de campagne.

De veranderingen in de supermarktsector weerspiegelen de groeiende interesse van klanten in gezondere en meer duurzame voedingskeuzes.

Het doel om een groter assortiment plantaardige eiwitproducten aan te bieden in de schappen is niet alleen een reactie op deze trend, maar ook een strategie om de ecologische voetafdruk van de voedselproductie te verkleinen.


1. Plant-based products will be prioritized by these two chains.
2. Arises from a campaign by animal welfare organization Wakker Dier.
3. These two major chains are also opting for less meat on the shelves!
4. Several chains are making significant changes to their product range!
5. Less meat on the shelves and more plant-based products.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven