Grote verrassing: Zorgpremie wordt in 2025 erg hoog!

zorg 1jpg

Naar verwachting zal de zorgpremie in Nederland aanzienlijk stijgen in 2025, wat onder veel Nederlanders voor bezorgdheid zorgt. Gelekte cijfers voor Prinsjesdag laten zien dat de maandelijkse premie kan oplopen tot 160 euro.

Deze aankomende verhoging valt samen met toenemende moeite van huishoudens om de stijgende kosten te betalen. Voor velen wordt de zorgpremie een grotere financiële last.

Jaarlijks berekent het ministerie van Volksgezondheid de basispremie voor zorgverzekeringen, ook wel bekend als de ‘rekenpremie’.

Deze premie geeft een schatting van wat verzekerden kunnen verwachten. Voor 2024 werd deze vastgesteld op 1.792 euro per jaar, wat neerkomt op bijna 150 euro per maand.

De voorspellingen voor 2025 laten echter een stijging zien naar 1.900 euro per jaar, met een maandelijkse premie die richting de 160 euro gaat.

Voor veel Nederlanders rijst de vraag hoe zij deze nieuwe verhoging kunnen opvangen. Ondanks de aanzienlijke stijging is het nog onduidelijk of verzekerden het volledige bedrag moeten betalen.


Er bestaat de mogelijkheid voor zorgverzekeraars om hun reserves aan te spreken om zo de premie te verlagen, wat eerder is voorgekomen.


Vóór 12 november moeten definitieve premies bekend zijn gemaakt, zodat verzekerden voldoende tijd hebben om over te stappen naar een eventueel goedkopere verzekeraar.


Naast de stijging van de zorgpremie, zal er een tegemoetkoming zijn voor mensen met een laag inkomen in de vorm van een verhoogde zorgtoeslag.


Verwacht wordt dat deze toeslag met €80 per jaar zal stijgen, wat neerkomt op ongeveer €7 extra per maand.

Weet jij wat je moet doen als je geld vindt op straat? Het antwoord is verrassend!

Ondanks dat dit bedoeld is om de financiële last te verlichten, bestaat er bezorgdheid onder velen dat het wellicht niet voldoende zal zijn om de volledige stijging te compenseren.


Er zijn diverse redenen voor de stijging van de premie. Zo zijn de salarissen in de zorgsector de laatste tijd toegenomen om het beroep aantrekkelijker te maken en het personeelstekort te verminderen.


Een deel van deze loonsverhogingen wordt doorberekend aan de premiebetalers. Ook de hoge inflatie speelt een rol van betekenis.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

De hogere kosten van de zorg worden versterkt door de stijgende prijzen van producten en diensten, zoals medicijnen en zorgapparatuur.


De toename van de premies is geen nieuw verschijnsel. Sinds 2015 is de zorgpremie gestaag gestegen. Waar men eerst minder dan 100 euro per maand betaalde, ligt dat bedrag nu rond de 150 euro en men voorspelt dat het in 2025 zelfs de 160 euro zal bereiken.


Velen maken zich bezorgd over deze trend, vooral omdat inkomens niet altijd in dezelfde mate stijgen.

Er wordt regelmatig gesproken over het onderwerp van de zorg voor asielzoekers. Ondanks het recht op medische zorg in Nederland, worden de kosten hiervan niet gedekt door reguliere zorgverzekeringen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een speciale regeling voor deze zorg, wat geen invloed heeft op de premies van Nederlandse verzekerden. Toch blijft dit een punt van discussie met betrekking tot de toenemende zorgkosten.

Verzekerden die bezorgd zijn over stijgende premies, hebben verschillende mogelijkheden om de kosten te verlagen.

Ze kunnen bijvoorbeeld overwegen om in november of december over te stappen naar een goedkopere zorgverzekeraar.

Ook kunnen ze ervoor kiezen om hun eigen risico te verhogen, wat kan leiden tot een lagere maandelijkse premie, maar wel gepaard gaat met een hoger risico op zorgkosten.


Overweeg tot slot het heroverwegen van aanvullende verzekeringen, aangezien niet iedereen deze nodig heeft, wat tot besparingen kan leiden.


Desalniettemin kan het stopzetten van aanvullende verzekeringen ook betekenen dat specifieke zorg niet langer vergoed wordt.


De komende maanden zullen cruciaal zijn voor vele huishoudens die moeten overwegen hoe ze met deze verhogingen omgaan.


1. Dit zal nog meer mensen in NL aanzienlijke problemen opleveren.
2. Onredelijk, dit is voor velen niet meer haalbaar.
3. Alles heeft een prijs, maar deze bedragen zijn niet meer te dragen.
4. Voor de gemiddelde burger is dit zeker niet haalbaar.
5. Ongelofelijke bedragen, dit is buitensporig!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven