In Leuven heeft het Heilige-Drievuldigheidscollege een innovatieve stap gezet door Arabisch toe te voegen aan het lesprogramma voor het zesde jaar van de richting moderne talen.
Dit initiatief, recent aangekondigd in Mediahuis-kranten, past binnen de bredere hervormingen in het voortgezet onderwijs die scholen meer vrijheid geven om hun lesroosters vorm te geven.
Het college heeft ervoor gekozen om Arabisch te integreren als onderdeel van deze vernieuwing. Deze keuze is gemaakt met het oog op het bieden van een andere benadering van het lesaanbod voor moderne talen.
Waar voorheen vaste vakken als Latijn, economie of wiskunde werden gegeven, biedt het nieuwe systeem ruimte voor andere, meer onconventionele vakken.
Middels deze aanpassing krijgen scholen de gelegenheid om een gevarieerd lesprogramma aan te bieden dat studenten aanspreekt en hen voorbereidt op een constant veranderende wereld.
Volgens Frank Baeyens,
In de visie van de directeur van het Heilige-Drievuldigheidscollege ligt de nadruk niet op het vloeiend leren spreken van Arabisch door de leerlingen, maar op het introduceren van hen aan een totaal andere taal.
“Het doel is om een taal aan te bieden die volledig verschilt in structuur, schrift en tekens, en hiermee ook uitdagend is op filosofisch en cultureel gebied,” vertelt Baeyens. “We willen hun horizon verbreden.”
Het belang van het introduceren van Arabisch gaat volgens Baeyens verder dan alleen intellectuele uitdaging, het is ook maatschappelijk relevant.
In een steeds diversere samenleving kan het leren van Arabisch bijdragen aan het overbruggen van culturele grenzen en het bouwen van verbindingen tussen verschillende gemeenschappen.
Daarnaast kan deze toevoeging waardevol zijn voor leerlingen die thuis Arabisch spreken, omdat het hen de kans biedt om de taal op academisch niveau verder te ontwikkelen en toe te passen.
Baeyens hoopt ook dat de school in staat zal zijn om een leraar met Arabische achtergrond aan te stellen. “Het zou geweldig zijn als we een docent met Arabische achtergrond kunnen verwelkomen,” merkt hij op.
“Het taalonderwijs kan worden verrijkt en dienen als inspiratie voor andere leerlingen.”
”Dit biedt de mogelijkheid om zich te identificeren met succesvolle individuen die hoger onderwijs en carrièremogelijkheden hebben nagestreefd.”
”Er is een tekort aan leraren met een migratieachtergrond, en dit is een situatie die we willen veranderen.”
Het Heilige-Drievuldigheidscollege is een van de weinige scholen in Vlaanderen waar Arabisch wordt aangeboden, naar verluidt. Er zijn geen andere scholen bekend bij onderwijskoepels die dezelfde keuze hebben gemaakt.
Hoewel het opvallend is, hebben katholieke scholen in Vlaanderen in het verleden al stappen gezet buiten de gebruikelijke paden door bijvoorbeeld lessen Koreaans of Zweeds aan te bieden.
1. De school wil leerlingen een unieke ervaring aanbieden….
2. Les in Arabische taal is toegevoegd aan het lessenpakket!
3. Volgens de school zou dit een meerwaarde zijn voor het taalonderwijs.
4. Dit zou een voorbeeld kunnen zijn voor andere leerlingen.
5. De school wil een taal aanbieden die cultureel uitdagend is.