Let op: Deze dieren mogen vanaf 1 juli niet meer als huisdier gehouden worden!

kn 1jpg

Er komt binnenkort een nieuwe wet die het houden van huisdieren reguleert, met als doel het aantal bijzondere en potentieel gevaarlijke huisdieren te verminderen.

Vanaf 1 juli van dit jaar wordt de ‘positieflijst’ van kracht, waarop dertig huisdieren staan die nog wel toegestaan zijn.

De lijst, opgesteld door zes wetenschappers na vijf jaar onderzoek, moet een einde maken aan discussies over de geschiktheid van huisdieren in huiselijke omgevingen.

Op de lijst van verboden dieren staan onder andere de Russische dwerghamster en het gordeldier. Ook stokstaartjes en egels mogen niet langer als huisdier worden gehouden, samen met chinchillas en servalkatten.

Dierenarts en viroloog Tineke Kramer, betrokken bij het opstellen van de lijst, benadrukt dat alle informatie zorgvuldig is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Echter, niet alle diereneigenaren zijn blij met deze veranderingen. Een van hen merkt op: “Met de capibara is nog nooit iets gebeurd. Terwijl de goudhamster, die op de lijst staat, de ninja is onder de knaagdieren.”

Ondanks dat Stichting AAP blij is met de positieflijst, wijzen ze op het onvoorspelbare gedrag van bepaalde dieren, zoals de moeraskat, waarvan de geschiktheid als huisdier twijfelachtig is.

Hier is de positieflijst te bekijken, met alle dieren die wel als huisdier gehouden mogen worden.

1. Streven naar het beëindigen van alle discussies.
2. Verbod op het houden van deze dieren als huisdier.
3. Deze dieren zijn niet geschikt voor huiselijkheid!
4. Niet alle eigenaars van dieren zijn tevreden met deze nieuwe regelgeving!
5. Mensen zullen zowel blij als niet blij zijn met deze verandering…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven