Bioloog verwacht veel muggen deze zomer: ‘houd rekening met grote aantallen’

mug 1jpg

Arnold van Vliet, bioloog en kenner van insecten, waarschuwt voor een mogelijk ongekende toename van muggen die voor veel overlast kunnen zorgen deze zomer.

“We moeten serieus rekening houden met aanzienlijke aantallen,” aldus Van Vliet. Hij schrijft de overvloed aan muggen toe aan de weersomstandigheden van de recente periode.

Met de vroege warmte en overvloedige neerslag zijn muggen eerder dan normaal ontwaakt uit hun winterslaap en hebben ze zich snel vermenigvuldigd.

“De mug heeft tot dusver een uitstekend jaar gehad,” merkt Van Vliet op. Hij benadrukt dat de eerste generatie muggen al actief is, wat ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar, en voorspelt weinig goeds voor de rest van het seizoen.

Volgens Van Vliet is er maar één hoop op verlichting: een periode van extreme droogte dit voorjaar kan helpen de muggenpopulatie onder controle te houden.

“Maar op dit moment ziet het daar niet naar uit. Dus we stevenen af op een zomer vol muggen.” Gelukkig hoeven we niet de hele zomer binnenshuis door te brengen.

Er wordt aangegeven dat er maatregelen genomen kunnen worden om hinder te verminderen, waarbij wordt benadrukt dat de aanwezigheid van stilstaand water in de tuin bijdraagt aan het probleem doordat muggen daar hun eitjes leggen.

“Het regelmatig legen van mogelijke broedplaatsen zoals bloempotten, bakjes en emmers kan effectief voorkomen dat muggenlarven zich tot volwassen muggen ontwikkelen, waardoor de levenscyclus van de mug wordt onderbroken.”

Het feit dat er tot wel 2.000 muggenlarven per liter water in een pot in zijn tuin werden aangetroffen, verbaasde Van Vliet.

1. Het lijkt erop dat de komende zomer nogal onaangenaam zou kunnen worden.
2. De voorspellingen van de bioloog brengen niet veel positiefs met zich mee.
3. Maatregelen kunnen worden genomen om de hinder te verminderen.
4. Een zomer met een overvloed aan muggen lijkt volgens de bioloog waarschijnlijk.
5. Dit nieuws zal niet meteen een glimlach op je gezicht toveren.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven