Grote supermarkten veranderen hun aanbod: Minder vlees!

WhatsApp Image 2024 07 02 at 145034 2jpg

In een aankondiging laten diverse Nederlandse supermarktketens weten dat hun assortiment significant zal verschuiven richting meer plantaardige producten, met namen als Picnic en Spar die deze stap zetten.

Deze verandering maakt deel uit van een bredere beweging waarbij minstens 50% van alle eiwitten in hun assortiment volgend jaar van plantaardige oorsprong zal zijn. Hun doelstelling is om dit percentage tegen 2030 te verhogen naar minstens 60%.

Deze verschuiving vloeit voort uit een campagne van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, die ruim een jaar geleden van start ging.

De doelstelling van Wakker Dier is om supermarkten aan te moedigen om meer plantaardige eiwitten aan te bieden als onderdeel van een bredere trend richting duurzamere voedingskeuzes.

Naast Picnic en Spar hebben ook grote namen zoals Albert Heijn en Jumbo zich bij deze beweging gevoegd, die samen meer dan 90% van de Nederlandse markt vertegenwoordigen.


Een grote supermarktketen die nog niet deelneemt aan deze campagne is op dit moment Vomar. Mogelijk kan dat nog veranderen.


Naar verluidt analyseert Wakker Dier momenteel hun huidige positie en de verkoopcijfers van plantaardige producten alvorens ze een definitieve beslissing nemen over aansluiting bij de campagne.


De groeiende vraag van consumenten naar gezondere en duurzamere voedselopties wordt in de supermarktbranche weerspiegeld door deze verschuiving.

1. Er wordt meer ingezet op plantaardige producten door deze twee ketens.
2. De keuze is voortgekomen uit een campagne van dierenbeschermingsorganisatie Wakker Dier.
3. Ook deze twee grote ketens kiezen voor minder vlees in de schappen!
4. Meerdere ketens passen hun assortiment op een ingrijpende manier aan!
5. Zij verminderen de hoeveelheid vlees in de schappen en introduceren meer plantaardige producten.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven