Het heeft even geduurd: EBU legt eindelijk uit waarom Joost Klein is gediskwalificeerd!

WhatsApp Image 2024 07 01 at 112445jpg

Er is belangrijk nieuws vanuit het Eurovisiesongfestival. Volgende week zal de European Broadcasting Union (EBU), de organisatie achter het jaarlijkse muziekfestijn, de resultaten delen van een onafhankelijk onderzoek naar het recente festival.

Dit nieuws werd gerapporteerd door de Zwitserse krant Blick. Het vorige Songfestival verliep niet vlekkeloos, met als gevolg onder andere de diskwalificatie van de Nederlandse deelnemer Joost Klein en diverse klachten van verschillende deelnemers over de sfeer achter de schermen.

Winnaar Nemo en de Ierse deelnemer Bambie Thug behoorden tot degenen die kritiek uitten op het verloop van het festival.

Als reactie hierop heeft de EBU aangekondigd dat er een onafhankelijk onderzoek zal plaatsvinden om het festival te evalueren en om zo lessen te kunnen trekken voor toekomstige edities.

“Om het Eurovisie Songfestival te verbeteren, hebben we een onafhankelijke expert gevraagd om het songfestival van 2024 in Malmö te onderzoeken en om de opgedane inzichten en lessen te delen met de bestuursorganen van de EBU,” aldus de organisatie.

Joost Klein gaat NL vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival met deze herrie!

Na afronding van het onderzoek zal volgende week eindelijk het langverwachte rapport worden gepresenteerd.

Joost Klein gaat NL vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival met deze herrie!

Het incident waarbij Joost Klein betrokken was bij een voorval met een cameravrouw zal waarschijnlijk ook worden besproken in het rapport.

Ondanks dat het meer dan twee maanden geleden is, blijven details over het incident schaars. Kritiek op de manier van afhandeling van de diskwalificatie door de EBU werd ontvangen. Het is momenteel onduidelijk of Nederland zal deelnemen aan de editie van 2025.

AVROTROS heeft bepaalde eisen gesteld aan de EBU betreft veranderingen in het proces. Pas nadat aan deze eisen is voldaan, zal de beslissing genomen worden over de deelname van Nederland.


Naast diverse andere landen, zoals Noorwegen en Luxemburg, zijn openlijk aan het overwegen om mogelijk niet deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival.


1. Het was hoog tijd, lang genoeg gewacht!
2. Er is onderzoek verricht door een onafhankelijke expert.
3. Belangrijk nieuws uit de wereld van het Eurovisiesongfestival!
4. Het wachten was lang voor ons en de rest van de wereld!
5. Eindelijk komt er duidelijkheid vanuit de hoek van het songfestival!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven