Binnenkort nieuw betaalsysteem in plaats van iDeal

WhatsApp Image 2024 05 12 at 202942jpg

Als regelmatige online shopper bij Nederlandse webshops ben je vast bekend met iDeal, een betalingsmethode die een vaste plek heeft veroverd in het Nederlandse e-commerce landschap.

Maar er staan grote veranderingen op stapel voor iDeal, aangezien het bekende betalingssysteem binnenkort een transformatie zal ondergaan. Wat je moet weten, lees je hier.

Terug in 2004 werd iDeal gelanceerd door grote Nederlandse banken zoals ABN Amro, ING Bank, Postbank en Rabobank.

Deze samenwerking resulteerde in de ontwikkeling van een uniforme betaalmethode die het online bankieren aanzienlijk vereenvoudigde, wat destijds een welkome ontwikkeling was omdat elke bank nog met een eigen systeem werkte.

Een jaar later, in 2005, werd iDeal officieel geïntroduceerd en in 2006 werd het beheer overgedragen aan Currence door de oprichtende banken.

Onlangs is aangekondigd dat er een belangrijke verandering op komst is: iDeal wordt overgenomen.

Het European Payments Initiative (EPI) gaat iDeal moderniseren met jaarlijks meer dan een miljard verwerkte transacties.

Een update in april zal gebruikers in staat stellen om een persoonlijk iDeal-profiel aan te maken, aldus Daniel van Delft van Currence, om het afrekenproces te versnellen.

Dit profiel biedt ondersteuning voor nieuwe functies zoals betalingen uitstellen of betalen in termijnen.

Ondanks de belofte van superveiligheid zal iDeal vervangen worden door een nieuwer betaalsysteem.

Het EPI zal later dit jaar in Frankrijk en Duitsland ‘Wero’ lanceren, een systeem vergelijkbaar met Tikkie maar met meer mogelijkheden zoals overschrijvingen, achteraf betalen en pinbetalingen.


Er wordt gemeld dat de overgang naar Wero zal plaatsvinden zodra alles in Nederland gereed is. Van Delft benadrukt dat ondanks het verdwijnen van iDeal, het nieuwe systeem als een verbetering zal worden beschouwd. Niettemin zijn er critici die bezorgd zijn dat deze verandering een mogelijke introductie van een digitale euro kan betekenen.


Zal deze verandering mogelijk de weg vrijmaken voor de digitale euro?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven