Twee boeiende dagen voor weerkundigen: Regenbuien, waarschuwingscode geel en wateroverlast!

re 1jpg

In het noorden en westen van het land worden vandaag stevige buien verwacht, zo meldt meteoroloog Thijs Smink van Buienradar.

Code geel is afgegeven door het KNMI voor deze gebieden, en morgen zal dit van toepassing zijn op een groot deel van het zuiden en midden van Nederland.

Popcornbuien, zoals deze buien ook wel genoemd worden, komen plotseling opzetten en zijn lastig te voorspellen.

“Als ze zich boven je vormen, kun je te maken krijgen met regen, onweer, kleine hagelstenen van 0,5 tot maximaal 1 centimeter en windstoten tot ongeveer 60 kilometer per uur,” zegt Smink.

De temperatuur zal vandaag naar verwachting stijgen tot ongeveer 21 graden. Volgens Smink wordt morgen een boeiende dag voor meteorologen.

De dag zal beginnen met drukkend warme lucht uit het oosten, en de temperatuur zal oplopen tot circa 24 graden.


Later op de dag en ’s avonds bewegen buien van het zuiden naar het noorden, startend in Limburg en voortzettend richting het noorden gedurende de nacht.


“Morgenavond is er mogelijk lokaal sprake van wateroverlast,” waarschuwt Smink. “Er wordt verwacht dat er regen, onweer, hagel en windstoten van 60 kilometer per uur zullen voorkomen, echter allemaal heviger dan vandaag.”


De buien zullen aanhouden en plaatselijk kan er zo’n 40 millimeter regen vallen. “Dit is aanzienlijk, gezien er gemiddeld zo’n 55 millimeter regen valt gedurende de hele maand mei,” aldus Smink.


“Tot nu toe was het noorden redelijk droog, maar sommige gebieden in het zuiden hebben al 110 tot 120 millimeter regen gekregen. De dreiging van wateroverlast is hier het grootst, aangezien de grond al doorweekt is,” verklaart Smink.


Smink voorspelt dat woensdag een bewolkte en koelere dag wordt met mogelijk nog wat regen. Daarentegen zal donderdag af en toe zonnig zijn met temperaturen rond de 20 graden.


1. Dit voorspelt weinig goeds
2. Deze regio’s gaan het zwaar krijgen
3. Belangrijk om hier rekening mee te houden
4. Vooral morgen wordt het een interessante dag
5. Mag toch hopen dat het ons land even overslaat

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven