Steeds meer moeders kiezen voor andere voeding dan borstvoeding!

bovo 1jpg

Onderzoek toont aan dat het geven van uitsluitend borstvoeding aan pasgeborenen is afgenomen tot net iets meer dan de helft, het laagste niveau ooit, volgens recente gegevens van het Voedingscentrum voor 2023.

Een grote meerderheid van bijna driekwart van de moeders, 71%, beëindigt op een eerder moment de borstvoeding dan ze eigenlijk zouden willen, vaak vanwege de perceptie van onvoldoende melkproductie of pijn tijdens het voeden. Ook kan het voorkomen dat de baby moeite heeft met deze vorm van voeding.

Bijna 25% van de moeders combineert borstvoeding met flesvoeding, waardoor het totaalpercentage van baby’s dat borstvoeding krijgt op 76% uitkomt, een hoger cijfer dan voorgaande jaren.

Borstvoeding wordt over het algemeen beschouwd als de gezondste keuze voor baby’s, waarbij aanbevelingen luiden dat baby’s minstens zes maanden borstvoeding zouden moeten krijgen voor maximale voordelen.

Marije Verwijs, voeding- en gezondheidsexpert bij het Voedingscentrum, benadrukt dat borstvoeding geven “uitdagend” kan zijn, vooral in het begin.

Verwijs benadrukt dat het belang van betere ondersteuning en gedegen voorlichting door professionals zoals verloskundigen, kraamverzorgenden en jeugdgezondheidszorg wordt benadrukt.


Ouders geven aan dat gezondheid vaak de belangrijkste reden is om met borstvoeding te beginnen, gevolgd door het bevorderen van het contact tussen moeder en kind.


Er is een opvallend verschil in borstvoedingscijfers op basis van opleidingsniveau; ouders met een hogere of wetenschappelijke opleiding kiezen vaker uitsluitend voor borstvoeding dan ouders met een mbo-achtergrond of een meer praktische opleiding.


Dit benadrukt de noodzaak voor toegankelijke voorlichting en ondersteuning voor alle moeders, ongeacht hun educatieve achtergrond, zodat zij optimale voedingskeuzes kunnen maken voor hun kinderen.

Steeds meer moeders maken deze keuze!

Steeds meer moeders maken deze keuze!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven