Om te kunnen besparen op verwarmingskosten, zijn mensen bezig met het vinden van manieren van besparen vanwege de stijgende prijzen van elektriciteit, gas en stookolie. Hoewel sommige manieren van besparen logisch lijken, is de praktijk soms anders.
De populaire strategie om de verwarming ’s nachts helemaal uit te zetten, kan leiden tot hogere kosten. Laten we eens nader bekijken hoe dit werkt.
Tijdens koude nachten koelt je huis flink af en om weer een comfortabele temperatuur te bereiken, moet de verwarming veel harder werken.
Terwijl je in bed ligt lijkt het logisch om de verwarming uit te zetten, maar hier komt de thermische traagheid om de hoek kijken.
Het kost meer energie om afgekoelde muren en kamers opnieuw op te warmen dan om een constante, lagere temperatuur aan te houden. Dit effect wordt sterker naarmate het verschil tussen de nacht- en dagtemperatuur groter is.
Experts adviseren daarom om ’s nachts de thermostaat niet volledig uit te schakelen, maar minimaal op stand 2 te zetten, wat overeenkomt met een temperatuur van ongeveer 16 tot 18 graden Celsius.
Dit helpt niet alleen om onnodig hoge energiekosten te voorkomen, maar ook om schimmelvorming op muren tegen te gaan. De vraag is: bespaar je meer door de verwarming ’s nachts lager te zetten of is het beter om hem aan te laten?
Dit hangt sterk af van hoe goed je woning geïsoleerd is en het type verwarmingssysteem. Bij goed geïsoleerde huizen blijft de warmte langer behouden, waardoor het verlagen van de temperatuur ’s nachts niet altijd effectief is.
Bij vloerverwarming, die langzaam opwarmt, kan het juist efficiënter zijn om de verwarming aan te laten, omdat het anders ’s ochtends langer duurt om de gewenste temperatuur te bereiken.
1. “Moet eerlijk toegeven dat ik het dus ook niet correct doe…”
2. “Wat bizar ik dacht dus juist precies het tegenovergestelde…”
3. “Grote kans dat jij denkt dat jet et goed doet maar dit dus niet het geval is.”
4. “Het antwoord en nog eens 6 eenvoudige en effectieve tips!”
5. “Ik dacht logisch bezig te zijn maar dat is dus niet het geval!”