Laatste kans: Vanavond kun je het noorderlicht zien in deze delen van Nederland!

WhatsApp Image 2024 05 12 at 201541 1jpeg

Vanavond is er in specifieke gebieden van onze provincie een laatste kans om het noorderlicht te aanschouwen, een natuurverschijnsel dat dit weekend bijzonder goed zichtbaar was.

Volgens lokale rapporten was het twintig jaar geleden voor het laatst zo duidelijk te zien. Op sociale media circuleerden prachtige foto’s van een lucht in diverse tinten zoals groen, roze, paars, blauw en geel.

Een unieke gelegenheid, aangezien het noorderlicht meestal alleen te zien is in verre noordelijke gebieden zoals IJsland, Noorwegen of Zweden.

Voor degenen die de afgelopen nachten andere plannen hadden, is er vannacht nog een gelegenheid om dit prachtige lichtfenomeen te bekijken.

Floris Lafeber, een

Als weeronline meteoroloog waarschuwt Lafeber echter dat het spektakel van vanavond niet zo intens zal zijn als de voorgaande dagen. “De piek is echt wel geweest, na vannacht is het zo goed als voorbij,” licht Lafeber toe.


Voor de beste ervaring raadt Lafeber aan om richting de kust of het Waddengebied te trekken, waar het verschijnsel waarschijnlijk het meest spectaculair zal zijn. Belangrijk is dat de lucht helder is en er minimale lichtvervuiling is.


De uitzonderlijke zichtbaarheid van het noorderlicht de afgelopen dagen is te danken aan de sterkste zonnestorm in meer dan twintig jaar, gecombineerd met heldere, donkere nachten — ideale omstandigheden voor dit natuurlijke spektakel.


Lafeber benadrukt dat hoewel het noorderlicht een paar dagen van tevoren voorspelbaar is, een weergave zoals recent gezien waarschijnlijk niet snel weer zal voorkomen.


“Twintig jaar geleden was het voor het laatst zó goed te zien met het blote oog. Dat wordt het waarschijnlijk niet snel meer,” concludeert de meteoroloog.

OP 1 van deze plekken moet je zijn om het lichtspektakel te kunnen zien!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven