Alles wat je over onweer wilt weten(1 minuut lezen)

Alles wat je over onweer wilt weten(1 minuut lezen)

8 november 2022 0 Door Nieuwskrant

In het herfstseizoen kan het soms flink onweren. Voor sommigen is dit mooi om te zien, maar voor anderen kan het ook beangstigend zijn. Deze mensen nemen ook vaak maatregelen hiertegen.
Wat kun je beter niet, of juist wel, doen als het flink aan het onweren is?

Raam open of dicht?
Het is raadzaam om alle ramen en deuren dicht te doen zodra het onweert. Onweer gaat vaak gepaard met hevige windstoten. Je kunt losliggend puin door de ramen en deuren binnen in het huis krijgen.

Alle stekkers uit het stopcontact halen
Zodra er ergens de bliksem inslaat, is de kans groot dat de elektrische apparaten in het huis het begeven. Het is dus verstandig om alle stekkers uit het stopcontact te halen
Slaat de bliksem in terwijl je niet thuis bent? Door de overspanningsbeveiliging houd je geen schade en blijven jouw apparaten gewoon werken.

Veilige schuilplek
Schuilen onder een boom is echt geen veilige schuilplaats. De kans dat de bliksem een boom inslaat is dan ook groot. Het is veiliger om in de auto te schuilen mocht je over één beschikken. De casco werkt als een kooi van Faraday, waardoor de stroom van de bliksem via het dak en de zijkanten naar de grond wordt geleid.