Deskundigen waarschuwen: Laat je kind niet zomaar weglopen!

wegl 1jpg

Veel ouders streven ernaar hun kinderen goed op te voeden, maar fouten maken is menselijk. Opvoedkundigen benadrukken een veelvoorkomende zin die je volgens hen beter vermijdt in de omgang met kinderen.


Stel je staat op het punt om met je kind ergens weg te gaan, bijvoorbeeld uit de speeltuin. “Laten we gaan,” zeg je.


Soms is het herkenbaar dat je kind niet direct op jouw verzoek reageert, vooral wanneer ze druk aan het spelen zijn. Hier zijn negen tips die kunnen helpen bij dit soort situaties met ‘verwend gedrag’ van kinderen.


Wanneer je kind jou negeert en door blijft spelen, overwegen sommige ouders om zelf weg te lopen. Het kan gebeuren dat het kind af en toe opkijkt om te controleren of je er nog bent.


Op dat moment kun je zeggen: “Nou, dan ga ik maar alleen naar huis,” en begin je weg te lopen. Vaak is dit het punt waarop kinderen “nee!” roepen en achter je aan rennen.

Bij veel ouders is dit moment bekend. Hoewel dit werkt, zij het slechts kortstondig, benadrukken opvoedkundigen tegen HuffPost dat dit vermijdbaar is voor ouders.

Deze methode werkt voornamelijk goed bij jonge kinderen. Een ouder kind of puber is waarschijnlijk zich bewust dat ze niet achtergelaten zullen worden.

Opvoedkundige Tovah Klein verklaart dat peuters en kleuters geen besef van tijd hebben. Ze leven in het hier en nu. “Hun aandacht is gericht op wat ze op dat moment aan het doen zijn.”

Ze begrijpen niet dat het tijd is om een broer of zus op te halen, eten te koken, of dat het al bijna bedtijd is.

Volgens opvoedkundigen Deena Margolin en Kirstin Gallant is het normaal dat een peuter soms niet luistert of tegenstribbelt.

“Het is handig om te onthouden dat je peuter niet ‘slecht’ of manipulatief is. Het streven naar onafhankelijkheid en het aftasten van grenzen maken deel uit van hun ontwikkeling en zijn eigenlijk tekenen van een gezonde ontwikkeling.”

In de visie van Klein wordt het ontmoedigd om weg te lopen, ook al lijkt het misschien aantrekkelijk. “De strategie werkt,” zegt Klein, “omdat het eng voor ze is.”

”Daarom rennen ze achter hun ouder aan. Geen enkel kind wil achtergelaten worden. Zeker niet op deze leeftijd.”

Als ouders de indruk wekken dat ze willen vertrekken zonder hun kind, kan dit de boodschap overbrengen dat ze het kind in de steek kunnen laten als het ongehoorzaam is.

“Na verloop van tijd kan die aanpak ongewenste gevolgen hebben,” merken Margolin en Gallant op. Een stabiele relatie tussen ouder en kind vereist dat een ouder altijd onvoorwaardelijk voor een kind zal zorgen.

Klein wijst erop dat de wegloop-methode het vertrouwen kan beschadigen. Het is essentieel voor kinderen om te weten dat ze altijd op hun ouders kunnen rekenen om op te groeien tot zelfverzekerde en veerkrachtige individuen.

Zelfs in moeilijke tijden is het cruciaal om aan te geven dat liefde en veiligheid onvoorwaardelijk zijn, zegt Klein. “Als we dreigen te vertrekken, leren we ze dat liefde en veiligheid voorwaardelijk zijn.”


Volgens Gallant en Margolin kan dit resulteren in een lage eigenwaarde, schaamtegevoelens en het ontwikkelen van een patroon van gehoorzaamheid om liefde veilig te stellen.


Bron: Metronieuws

1. Zeer herkenbaar! Hier nooit bij stilgestaan.
2. Voor veel ouders is deze methode bekend.
3. Nooit beseft wat de gevolgen kunnen zijn.
4. Zeker iets om over na te denken!
5. Deze methode vaak toegepast, als ik dit eerder had geweten…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven