Maak je klaar voor grote veranderingen: Gaat de gewone kassa verdwijnen?

scan 1jpg

Met de opkomst van zelfscankassa’s verandert de detailhandel ingrijpend.

Niet alleen verandert deze technologie de betaalwijze van klanten, maar het heeft ook invloed op de totale winkelervaring en interactie met het personeel.

In dit artikel wordt gekeken naar de opkomst van zelfscankassa’s, de factoren die deze trend stimuleren, en de uitdagingen waar winkeliers voor staan.

Lonneke mag 2 jaar niet meer in de Albert Heijn komen: ‘Ik ga nooit meer naar de zelfscankassa’

Zelfscankassa’s beperken zich niet meer tot supermarkten; ze zijn ook te vinden in bouwmarkten en drogisterijen. Vooral het gemak en de snelheid van zelf afrekenen worden gewaardeerd door klanten.

Het vermijden van lange wachtrijen en de mogelijkheid om op eigen tempo af te rekenen zijn belangrijke redenen waarom consumenten steeds vaker voor deze kassa’s kiezen. In een tijd waarin tijd kostbaar is, is gemak een belangrijke motivatie.

Traditioneel afrekenen bij een

Veel mensen ervaren de kassamedewerker als omslachtig en tijdrovend.

Zelfscankassa’s bieden een oplossing doordat klanten hun boodschappen sneller en onafhankelijker kunnen afhandelen.

Lonneke mag 2 jaar niet meer in de Albert Heijn komen: ‘Ik ga nooit meer naar de zelfscankassa’

Het personeelstekort in de detailhandel speelt ook een rol bij de toenemende acceptatie van deze technologie. Winkels investeren in technologieën zoals AI en cameratoezicht om diefstal te voorkomen en de efficiëntie van zelfscankassa’s te verbeteren.

Terwijl deze innovaties helpen bij het beheer van de zelfafrekenprocessen, brengen ze ook uitdagingen met zich mee op het gebied van privacy en klantinteractie.

Ondanks de voordelen van zelfscankassa’s, worden winkeliers geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Toenemende diefstal en klachten over onvriendelijke controles door winkelpersoneel zijn enkele van de zorgen.

Winkels moeten effectieve strategieën ontwikkelen om deze problemen aan te pakken en ervoor te zorgen dat zelfscankassa’s een veilige en vlotte afrekenervaring bieden voor alle klanten.


In de detailhandel is een verschuiving merkbaar door de opkomst van zelfscankassa’s, waardoor consumenten meer autonomie en snelheid ervaren.

Lonneke mag 2 jaar niet meer in de Albert Heijn komen: ‘Ik ga nooit meer naar de zelfscankassa’

Door deze kassa’s zijn er nieuwe kansen voor innovatie en verbetering van de winkelervaring, ondanks enkele uitdagingen die zich voordoen.


Het is de verantwoordelijkheid van winkelketens om deze veranderingen te omarmen en zich aan te passen aan de veranderende behoeften van consumenten in het moderne tijdperk.


Bron: Nu.nl

De opkomst van zelfscankassa’s markeert een verschuiving in de detailhandel.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven