Wie wil Geert Wilders als premier? Hij heeft al iemand in gedachten en al met die persoon gesproken!

WhatsApp Image 2024 05 14 at 142119 3jpg

Er wordt veel gespeculeerd over de toekomstige premier van Nederland, maar concrete informatie ontbreekt nog.

Geert Wilders, de leider van de partij met de meeste zetels na de verkiezingen, heeft al iemand gevraagd voor de rol van premier. Dit zal naar verwachting uiterlijk op 15 mei worden besproken volgens de informateurs.

Dilan Yesilgöz, de leider van de VVD, benadrukte de belangrijke rol van de positie toen ze aankwam in de Tweede Kamer: “De premier is niet alleen het gezicht van ons land, maar ook een cruciale figuur binnen ons bestuur.”

Zowel Yesilgöz als Pieter Omtzigt van NSC zien de beslissing over de nieuwe premier als cruciaal in het formatieproces.

Partij van Pieter Omtzigt wil dit verbod invoeren: ‘Engeland en Zweden doen dit al lang’

Caroline van der Plas, de leider van BBB, heeft echter een andere kijk op de situatie; zij vindt

De focus moet in eerste instantie liggen op het bereiken van een akkoord, voordat de discussie over de “poppetjes” plaatsvindt.

Grote irritatie bij Caroline van der Plas: ‘Mag ik nog ademen mensen?’

Recentelijk heeft Wilders verklaard dat hij al een beoogde kandidaat op het oog heeft voor de positie van premier en dat hij deze persoon al heeft benaderd.

Hij benadrukte dat het onprofessioneel zou zijn als hij dat nog niet had gedaan en vindt het “raar” als hij nog geen gesprek met deze persoon zou hebben gehad.

De identiteit van de kandidaat wordt voorlopig geheim gehouden door Wilders en de andere partijen in de formatie zijn nog niet op de hoogte gesteld.

In Nederland, waar de premier niet rechtstreeks wordt gekozen, is het de norm dat de leider van de grootste partij premier wordt.


Na de verkiezingen is het vaak al snel duidelijk wie de rol zal vervullen. Echter, Wilders ondervond weerstand tegen zijn mogelijke premierschap.


Yesilgöz heeft publiekelijk verklaard dat ze niet onder een premierschap van Wilders zou willen dienen. Zij is van mening dat de premier verbindend moet zijn en Nederland internationaal moet kunnen vertegenwoordigen, iets wat zij niet toeschrijft aan Wilders.


Omtzigt heeft aangegeven dat de rechtsstatelijke verschillen tussen zijn partij NSC en de PVV te groot zijn voor een kabinet onder leiding van Wilders. Aan de andere kant heeft Van der Plas geen bezwaar geuit.

Partij van Pieter Omtzigt wil dit verbod invoeren: ‘Engeland en Zweden doen dit al lang’

Deze discussies hebben geleid tot de beslissing van de vier partijleiders om gedurende de komende kabinetsperiode in de Tweede Kamer te blijven zitten.


Dit vinden zijn collega’s ervan!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven