Boete van 1000 euro voor afval op straat in Nederland

WhatsApp Image 2024 05 15 at 121410jpg

In Nederland vormt zwerfafval een voortdurende uitdaging en Enschede vormt hierop geen uitzondering. Straten zijn frequent bezaaid met plastic verpakkingen, oude sigaretten en gebruikte kauwgom.

Om hier verandering in te brengen, stelt VVD-fractievoorzitter Malkis Jajandat dat er moeten worden genomen: “Met een boete van 1000 euro of een taakstraf.”

Tijdens een bezoek aan Singapore merkte Jajan op hoe proper de stad was. “Toen drong het tot me door: het is eigenlijk abnormaal dat de fietspaden hier in Nederland bezaaid zijn met uitgespuugde kauwgom.”

Jajan legt uit dat studies aantonen dat mensen hun afval op straat gooien omdat er reeds afval ligt of doordat ze anderen dit zien doen.

“We moeten er dus gezamenlijk voor zorgen dat de straten smetteloos blijven, om zo te voorkomen dat het zwerfafval toeneemt.”

Een ingediende motie werd aangenomen op maandagavond. “De wethouder zal nu bij het Rijk de tijdelijke pilot gaan aanvragen,” aldus de woorden van het raadslid. Er heerst nog onduidelijkheid over de startdatum van deze pilot.

“Een logische termijn is dat het op 1 januari 2025 start. Tot die tijd moet de boete in ieder geval verhoogd worden tot het wettelijke maximum van 160 euro en zal er meer gehandhaafd moeten worden,” zo werd besproken.

Jajan benadrukt dat hoewel de voorgestelde boete van 1000 euro hoog is, “het van belang is om mensen af te schrikken. Voor wie dit bedrag niet kan betalen, dreigt een taakstraf,” zo luidt het beleid.

“Natuurlijk is het niet ons doel om boetes uit te delen, maar om te voorkomen dat mensen hun afval achteloos achterlaten,” wordt benadrukt.

Deze inwoners denken voortaan wel eerst goed na!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven