Schrijven met stoepkrijt niet toegestaan in meer dan 300 gemeenten: Dit is het bedrag van de boete!

krij 1jpg

In Nederland zijn er niet minder dan 9.834 regels, van logische tot verrassende.

Wist je dat stoepkrijten verboden is in meer dan 300 gemeenten? Hier wordt uitgelegd wat er kan gebeuren als je kind betrapt wordt op stoepkrijten door een handhaver.

Stoepkrijten was vroeger erg populair, en waarschijnlijk heb je als kind ook de straten volgetekend met kleurrijke krijtjes.

Na een regenbui verdwenen de tekeningen, maar het plezier bleef. Tegenwoordig spelen minder kinderen op straat; veel ouders geven de voorkeur aan televisie of PlayStation.

Maar in meer dan 300 gemeenten is stoepkrijten verboden en overtreding kan leiden tot een boete.

Als je kind betrapt wordt door een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) of politieagent op stoepkrijten, kan dit leiden tot een boete.

Let erop dat dit een prijzige aangelegenheid kan worden.


Vind eenvoudig of er in jouw gemeente een verbod van toepassing is in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op de website van je gemeente.


Er staat officieel een boete van 150 euro op het tekenen met stoepkrijt, exclusief 9 euro administratiekosten. De kans op een proces-verbaal van een handhaver is echter klein.


Het verbod is voornamelijk gericht op het voorkomen van ongeoorloofde reclame en vandalisme. Echter, je kunt pech hebben en een boa treffen die gefrustreerd is.


Ze hebben de autoriteit om te beslissen of ze een waarschuwing geven of een boete opleggen.


1. Ik was hier nooit van op de hoogte! Wat een bedrag zeg.. 2. Hier kun je controleren waar het verboden is.
3. Met dat bedrag kun je heel wat stoepkrijtjes kopen. 4. Ongelooflijk hoe hoog de boete is!
5. Misschien is stoepkrijten in de achtertuin een beter idee.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven