Deze 7 signalen die je lichaam geeft kunnen betekenen dat je in de menopauze zit.

overgangjpg

Er is een verschuiving merkbaar in het open bespreken van de menopauze, ondanks het voortduren van onduidelijkheid over de symptomen en kenmerken.

Hoe kun je echt weten dat de menopauze begint? Er is geen specifieke leeftijd voor, waardoor het lastig kan zijn om vast te stellen wanneer dit moment aanbreekt.

Men raakt vaak in de war tussen de menopauze – het einde van de menstruatiecyclus – en de overgang – de periode ervoor.

Tussen de leeftijd van 40 en 45 jaar begint meestal de overgang, waarbij de productie van oestrogeen geleidelijk afneemt.

De duur van deze overgangsfase kan variëren van 2 tot 10 jaar. Vaak ervaren vrouwen rond hun 45e subtiele signalen van de overgang, zelfs als deze nog niet zo duidelijk zijn.

Voor twijfels over mogelijke symptomen is het aan te bevelen regelmatig een arts te raadplegen. Een vragenlijst, ook bekend als de ‘green scale’, kan helpen om een duidelijker beeld te vormen van wat je doormaakt.


Naar een arts gaan is belangrijk bij ernstige bloedingen, omdat ze ook veroorzaakt kunnen worden door andere medische problemen.


Hier zijn zeven tekenen die kunnen wijzen op de overgang: Opvliegers: Het kenmerkende warmtegevoel, rode huid en zweetuitbarstingen van opvliegers worden vaak getriggerd door stress of alcohol.


Nachtzweten: Het nachtelijke opvliegers kunnen slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid en irritatie.


Hoofdpijn: Ondanks minder bekend, komt hoofdpijn vaak voor als symptoom tijdens de overgang. Stemmingswisselingen: Van tranen tot irritatie, onverklaarbare emotionele buien kunnen optreden.


Urineproblemen: Verminderde spierspanning in het bekken kan leiden tot frequente blaasontstekingen en incontinentie.

“Menstruatieveranderingen:” In de lijst van tekenen worden onregelmatige, frequente of hevige menstruaties genoemd, en ook een “afname in libido”.

  Er wordt benadrukt dat de overgang een uitdagende periode is waar zorg besteed moet worden aan zowel fysieke als emotionele gezondheid. Het aanhouden van een gezonde levensstijl, voldoende rust nemen en het delen van ervaringen worden als cruciaal beschouwd.

  Het belang van het consumeren van voedsel rijk aan ijzer en het actief blijven door bijvoorbeeld te wandelen of te zwemmen wordt benadrukt.

  Indien er nog andere symptomen zijn die niet genoemd zijn, wordt er gevraagd deze te delen in een reactie op de Facebookpagina.

  Last van deze symptomen? Dan zou dit het kunnen zijn!

  author avatar
  Mischa P.
  Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
  Scroll naar boven