Hoger tarief voor trouwceremonies op gemeentehuis

ringen 1jpg

“In Leeuwarden zijn de kosten voor een huwelijksceremonie op het gemeentehuis nu gestegen tot boven de 1000 euro,” meldt een recent artikel, waarin wordt aangegeven dat deze kosten met 7,5 procent zijn verhoogd tot 1043,76 euro, een recordhoogte voor het land.

Uit gegevens van Theperfectwedding.nl blijkt dat de gemiddelde kosten voor trouwen op een vrijdag in Nederland nu 477 euro bedragen, wat aanzienlijk hoger is dan voorgaande jaren.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Op doordeweekse dagen, van maandag tot en met donderdag, liggen de gemiddelde kosten voor een huwelijk op 456 euro, wat ook meer dan 5 procent hoger is dan het voorgaande jaar.

De stijgingen in kosten zijn hoger dan de inflatie en komen na een eerder verhoogd tarief van 4 procent in het voorgaande jaar.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

De oorzaak van deze opmerkelijke stijgingen in kosten werd echter niet nader toegelicht.

Volgens een woordvoerder in het AD blijft de kostenstijging in Leeuwarden onduidelijk.

De kwestie van de uiteenlopende trouwkosten per gemeente werd in 2019 al aangekaart in Kamervragen aan voormalig minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren.

Zij benadrukte destijds dat gemeenten de vrijheid hebben om hun eigen tarieven vast te stellen zonder een vastgestelde bovengrens.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

“Als de trouwleges als te hoog worden ervaren, is het aan de gemeenteraad om deze te verlagen,” antwoordde Ollongren.

Naast Leeuwarden zijn ook Utrecht en Pekela relatief duur met respectievelijk 998 euro en 967 euro voor een huwelijksceremonie op vrijdag, bedragen die ver boven het landelijk gemiddelde liggen.

Op zoek naar een betaalbaardere optie? In Limburg bijvoorbeeld, liggen de kosten beduidend lager. In de gemeenten Voerendaal, Peel en Maas, en Simpelveld betaal je respectievelijk 200 euro, 210 euro en 224 euro.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Er wordt getoond middels prijsvariaties hoe groot de verschillen in Nederland kunnen zijn, afhankelijk van de gemeente waar men kiest te trouwen.


Voor aanstaande bruidsparen is het nog even sparen geblazen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven