Klanten van Vattenfall moeten vanaf 1 juli betalen voor het terugleveren van zonne-energie.

zon 1jpg

Er komt een nieuwe regeling voor klanten van Vattenfall met zonnepanelen, waarbij zij een vergoeding moeten gaan betalen voor de elektriciteit die zij terugleveren aan het stroomnet.

Deze nieuwe regeling geldt vanaf 1 juli zowel voor klanten met een variabel contract als voor nieuwe vaste contracten die op die datum ingaan.

Voor klanten die minder dan 500 kWh per jaar terugleveren, wordt geen vergoeding gevraagd door Vattenfall.

Voor terugleveringen vanaf 500 kWh zal er een vergoeding in rekening worden gebracht. Bij een teruglevering van 500 tot 750 kWh wordt een bedrag van 56 euro per jaar berekend.

Bij hogere terugleveringen zullen de kosten verder stijgen. Diverse andere energiebedrijven, zoals Eneco, Greenchoice en Vandebron, hebben eerder soortgelijke maatregelen ingevoerd.

Volgens Energievergelijk.nl worden zonnepaneelbezitters momenteel door bijna alle Nederlandse energiebedrijven extra belast.

Voor klanten met zonnepanelen brengen de nieuwe kosten veranderingen met zich mee, vanwege de salderingsregeling die hen toestaat om teruggeleverde stroom te verrekenen met hun eigen verbruik.

Dit kan resulteren in een hogere vergoeding voor zonnepaneelbezitters wanneer er veel vraag is en weinig aanbod, terwijl ze juist stroom terugleveren in periodes van overvloed aan goedkope elektriciteit.

De invoering van terugleverkosten door energiebedrijven kwam na een negatieve stemming in de Eerste Kamer over het afbouwen van de salderingsregeling eerder dit jaar.

Ondanks de toename van kosten, benadrukt Vattenfall dat investeren in zonnepanelen nog steeds lucratief is.

Tevens zijn er klanten die niets hoeven bij te betalen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven