In Ghana heeft een 63-jarige priester toegegeven aan een verloving met een minderjarig meisje van 12 jaar, iets wat in strijd is met de wet in Ghana.
De geestelijke en zijn gemeenschap verdedigen de verloving ondanks externe kritiek, met verwijzing naar lokale gebruiken en tradities die voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen zijn.
Deze kwestie belicht de complexe mix van culturele normen, religieuze en sociale tradities, evenals armoede en een gebrek aan onderwijs, die vaak leiden tot dergelijke huwelijken.
Meisjes worden hierbij onevenredig getroffen, gezien zij zes keer vaker dan jongens in dergelijke situaties belanden, wat wordt verergerd door diepgewortelde genderongelijkheid. Het recente incident is daar een spijtige illustratie van.
Volgens berichten van de BBC werd het meisje aangemoedigd om zich uitdagend te kleden ter voorbereiding op haar huwelijk met Nuumo Borketey Laweh Tsuru XXXIII.
Daarnaast kreeg ze het advies om zich voor te bereiden op taken die traditioneel door vrouwen in het huishouden worden uitgevoerd en om parfum te gebruiken om haar aantrekkelijkheid te vergroten.
Hoewel er kritiek is van verschillende partijen in Ghana, lijkt de bruidegom en zijn kring zich hierdoor niet te laten beïnvloeden.
Een vooraanstaand figuur uit de gemeenschap, Nii Bortey Kofi Frankwa II, stelt dat de kritiek voortkomt uit onbegrip.
In Ghana is de wettelijk vastgestelde minimumleeftijd om te trouwen achttien jaar, maar desondanks zijn vroege huwelijken geen zeldzaamheid in het West-Afrikaanse land.
Volgens Girls Not Brides, een non-profitorganisatie, trouwt negentien procent van de jonge vrouwen in Ghana voordat ze achttien worden, en vijf procent zelfs voor hun vijftiende.