Ouders voeden kind zonder jongens- of meisjeslabels op: ‘Je kunt het geslacht niet zien’

gnjpg

De keuze voor genderneutrale opvoeding is een optie binnen het ouderschap die vele mogelijkheden biedt. Lena (33) deelt graag haar ervaringen:

“Ik herinner me nog goed dat ik met mijn zus en haar baby op pad was. Een vrouw keek in de kinderwagen en zei: ‘Wat een lieve knul.’ Mijn zus was woest.”

”Ze bleef er uren over praten: hoe kon die vrouw haar kleine meisje voor een jongen aanzien? Nu heb ik zelf een dochter van 1,5 jaar, en het is mij ook al meerdere keren overkomen.”

”Maar ik vind het juist leuk als dat gebeurt. Ik wil juist dat mensen niet meteen kunnen zien welk geslacht ze heeft.”

Al voordat Lena zwanger was, hadden zij en haar vriend besloten om hun kind genderneutraal op te voeden. Hun dochter, Skye, heeft een genderneutrale naam en Lena kiest bewust neutrale kleding en speelgoed voor haar.

Skye draagt geen specifieke roze kleding; Lena koopt voornamelijk kleding in neutrale kleuren van zowel de jongens- als meisjesafdeling.


Ondanks dat Skye in eerste instantie wegblijft van stereotiep meisjesachtig speelgoed, heeft ze nu zowel poppetjes en roze knuffels als auto’s en een treinbaan.


Lena en haar vriend laten Skye’s voorkeuren leidend zijn, ongeacht traditionele gendernormen. Als Skye op een later moment graag roze kleding wil dragen en met Barbies wil spelen, vinden ze dat helemaal goed.


De reacties op hun aanpak vanuit hun sociale kring zijn divers. Sommige familieleden en vrienden reageerden negatief op hun keuze voor genderneutraliteit, iets wat Lena toeschrijft aan een generatiekloof.


Ondanks dat hun directe omgeving inmiddels gewend is aan hun benadering, worden ze nog regelmatig geconfronteerd met traditionele gendernormen, zoals roze kraamcadeaus en knutselwerkjes op de kinderopvang.


Volgens Lena en haar vriend passen ze een milde vorm van genderneutrale opvoeding toe. Ze gebruiken de voornaamwoorden ‘zij’ en ‘haar’, hoewel ze ook hadden kunnen kiezen voor genderneutrale alternatieven.


Lena staat respectvol tegenover ouders die ervoor kiezen het geslacht van hun kind geheim te houden, maar vindt dat dit niet nodig is voor haar eigen gezin. Haar motto blijft: “respecteer elkaars keuzes en leef en laat leven.”


1. Ze wenst dat het geslacht van haar kindje niet zichtbaar is.
2. Een milde vorm van genderneutrale opvoeding wordt toegepast.
3. Haar kindjes voorkeuren zijn leidend.
4. Deze keuze werd al tijdens de zwangerschap gemaakt.
5. Kleding wordt gekocht in neutrale kleuren.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven