Wetenschappers waarschuwen voor sterke zonnestorm dit weekend

stor 1jpg

Nieuwe voorbereidingen worden getroffen door ruimtewetenschappers vanwege een op handen zijnde zonnestorm die de aarde zal treffen, voor het eerst in bijna twintig jaar.

Er is sprake van deze G4-geclassificeerde storm, voortkomend uit een opeenvolging van krachtige uitbarstingen op het zonneoppervlak.

Deze uitbarstingen zullen geladen deeltjes de ruimte in slingeren, wat eventueel kan leiden tot storingen in cruciale systemen zoals internet en GPS.

Het Amerikaanse Space Weather Prediction Center (SWPC) heeft diverse intense uitbarstingen op de zon gedetecteerd en voorspelt dat de resulterende plasmawolken de aarde binnen enkele dagen zullen bereiken.

De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die nauw samenwerkt met SWPC, zal naar verwachting rond 02.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag meer details onthullen over de mogelijke impact van deze naderende zonnestorm.

De G4-geclassificeerde zonnestorm neemt toe en de gevolgen zijn nog onzeker.

De Amerikaanse meteorologische en oceanografische instantie waarschuwt dat stormen aanzienlijke storingen kunnen veroorzaken in ruimtesatellieten en aardse apparatuur.

In januari 2005 vond het laatste voorval van deze omvang plaats, toen de aarde werd getroffen door een grote zonnestorm.

De gevolgen van deze zonnestorm kunnen in het ergste geval vergelijkbaar zijn met die van de negentiende eeuw, toen een G5-geclassificeerde storm ernstige problemen veroorzaakte, waaronder het in brand vliegen van telegraaflijnen.

Tegenwoordig kunnen dergelijke gebeurtenissen leiden tot verstoringen van internet, GPS- en radiosignalen, evenals stroomuitval.

“We verwachten aanzienlijke verstoringen,” zegt Clinton Wallace, directeur van SWPC, die echter geruststelt dat catastrofale gevolgen niet waarschijnlijk zijn.

Toch maken wetenschappers zich zorgen vanwege de langdurige afwezigheid van een dergelijke storm. Deze zonnestorm wordt veroorzaakt door een opvallend grote zonnevlek op het oppervlak van de zon.

Uitstekend duidt dit op intense magnetische activiteit.


Vlekken van dit kaliber, die een lagere temperatuur hebben dan de omliggende gebieden, kunnen in omvang zestien keer zo groot zijn als de aarde. Het effect ervan op onze planeet wordt momenteel nauwlettend in de gaten gehouden door wetenschappers wereldwijd.


Dit is wat we kunnen verwachten volgens experts!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven